Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trianon és honvédelem

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2020. június 5. 9:00

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a június 4-ei parlamenti emlékülés után átadta a hadtörténészek által összeállított Trianon és honvédelem című dobozkönyv első három példányát a három közjogi méltóságnak: Áder János köztársasági elnöknek, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Kövér László házelnöknek.

1596080224

A Trianon és honvédelem című dobozkönyv négyes számú példányát pedig dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszternek adta át Németh Szilárd.

A Trianon és honvédelem. Kézzelfogható hadtörténelem című dobozkönyv a Zrínyi Kiadó gondozásában, a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából jelent meg.

A mű – a bevezető és a záró oldalakat leszámítva – 31 oldalpáron mutatja be a témát magyar szemszögből, az első világháború végnapjaitól az 1927. évi VII. törvénycikk (A Trianoni Békeszerződés katonai rendelkezései között foglalt egyes tilalmak és korlátozások végrehajtásáról szóló rendelkezések kiegészítéséről és módosításáról) megalkotásáig.

Az első 9 oldalpár az első világháború befejeződése utáni, és a trianoni békeszerződéshez vezető eseményeket ismerteti, kronológiai bontásban.

A következő 12 oldalpár a békeszerződés katonai vonatkozásait, korlátozásait és azok hatásait mutatja be az 1920-as évek haderejének szervezetére, működésére és mindennapi életére kivetítve, különös tekintettel a „rejtés" jelenségére.

Végül az új helyzethez igazodó katonai szimbólumrendszer, fegyverzet, hőskultusz és néhány további érdekes és fontos téma kerül bemutatásra.

214 illusztráció és 59 melléklet gazdagítja a történetírást, segíti az emlékezést és emlékeztetést.

A borító, a kötet és a mellékletek képei, illetve eredeti dokumentumai a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményeiből valók.