Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz a győri laktanyában

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2016. április 7. 15:22

„Zászlós úr, jelentem, tűz van az üzemanyagkútnál! Vélhetően műszaki hiba miatt kigyulladt egy gépjármű a töltőállomáson! Két sérült van, a gépjárművezető állapota súlyos!…” – ezt a jelentést fogadta az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanya-ügyeletes tisztje szerdán azon a módszertani foglalkozáson, amelynek során a Belső Védelmi Terv begyakorlásának keretében az ezred kijelölt állománya egy szimulált katasztrófahelyzet kezelését végezte el.

1596011457

Kormányrendelet írja elő, hogy a laktanyáknak rendelkezniük kell olyan tervvel, ami segíti az ott dolgozókat az esetleges katasztrófahelyzetek kezelésében, felszámolásában. A módszertani foglalkozás célja az volt, hogy a katonák megismerjék a terv tartalmát, felfrissítsék korábbi ismereteiket, gyakorolják a katasztrófaelhárítás folyamatát, elmélyítsék azt a feladat- és jelentésrendszert, amely előírja, hogy a fent felvázolthoz hasonló helyzetekben hogyan kell tevékenykedniük, reagálniuk.

A módszertani foglalkozás elméleti felkészítésből és gyakorlati bemutatóból állt. Az elméleti foglalkozás során Szedlák József százados a művelődési otthonban ismertette a laktanyában előforduló veszélyforrásokat, a katasztrófahelyzet elhárításába bevonható erőket és eszközöket, valamint az alakulatnál dolgozók védelme érdekében hozott intézkedéseket. Szedlák százados kitért az élet- és vagyonmentés azonnali feladataira, illetve az ügyeleti szolgálatok kötelességeire is.

1596011457

Az elméleti ismeretek után a balesetvédelmi tiszt vezetésével az ezred állománya az üzemanyagtöltő állomáson megtekintette egy fiktív katasztrófahelyzet módszertani jellegű bemutatását. Az esemény során a kijelölt erők modellezték a tűz észlelését, a terület biztosítását, a sérültek kimentését, a tűzoltás megkezdését, a laktanya-ügyeletes szolgálat értesítését. A forgatókönyv szerint a sérültek az egészségügyi szakállomány elsősegélynyújtása után az Országos Mentőszolgálat munkatársainak szakavatott kezeibe kerültek. A szimulációt a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiérkező tűzoltó egysége tette még valósághűbbé.

1596011458

Az eseményt megtekintette a Honvédelmi Veszélyesanyag-felügyeleti és Tűzvédelmi Hatósági Igazgatóság részéről Zsinkó Gábor százados, Tóth Máté hadnagy és Kiss István kormánytisztviselő, valamint jelen volt a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében Ócsai Gábor alezredes, tűzvédelemért felelős kiemelt főtiszt.

A módszertani foglalkozás a tapasztalatok összegzésével, továbbá a felmerülő kérdések megválaszolásával zárult. A legfontosabb konklúzióként talán azt lehet megfogalmazni, hogy a saját területén mindenkinek meg kell tenni mindent a katasztrófahelyzetek kialakulásának megelőzéséért. Mindemellett fel kell készülni arra is, hogy amennyiben a katasztrófahelyzet mégis kialakul, akkor hogyan kell azt megfelelően kezelni és az előírásokkal összhangban minimalizálni a bekövetkező károkat.

1596011458

Fotó: a szerző felvételei