Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz a rakétahangárban

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2013. január 11. 11:03

Hatalmas veszélyt jelentene a személy- és vagyonbiztonságra egyaránt, ha éles légvédelmi rakéták körül váratlanul lángok csapnának fel. Erre − a katonai objektumokra jellemző rendkívül szigorú biztonsági rendszabályok betartása mellett − szerencsére minimális az esély (szándékosság nélkül gyakorlatilag nulla), de az ilyen esetekre is fel kell készülniük az égbolt védelmezőinek. Pontosan ezt a célt szolgálta egy fiktív katasztrófahelyzet módszertani jellegű bemutatása.

1595947538

A csaknem egész napos gyakorlat elméleti oktatással vette kezdetét az ezred művelődési otthonában. Göncz István okleveles mérnök őrnagy, biztonságtechnikai főnök először ismertette az ezred belső védelmi tervében foglaltakat (vagyis azt a dokumentumot, amely a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset vagy más rendkívüli esemény bekövetkezése esetén foganatosított rendszabályok végrehajtásáról szól), majd felvázolta a laktanya területén bekövetkezhető katasztrófák lehetséges típusait, illetve részletesen taglalta az ilyen esetekben elvárt tevékenységi formákat.

Az előadásból megtudhatta a hallgatóság, hogy a veszélyhelyzetek elkerülése céljából elengedhetetlen, hogy mindenki teljes mértékben ismerje a beosztásához kapcsolódó biztonsági rendszabályokat, a rábízott eszközök üzemeltetési utasítását, valamint hogy betartsa a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat, hiszen már egy kis mulasztás is nagy kárhoz vezethet. Ha pedig megtörtént a baj, haladéktalanul meg kell kezdeni az élet- és vagyonmentést, megőrizve a hidegvért és kerülve a pánikkeltést.

1595947538

A krízishelyzetben végzett összehangolt cselekvéshez szükséges, hogy minden katona tudja a feladatát és az ilyenkor alkalmazandó speciális eljárásrendet, amelyet az elméleti oktatást követő gyakorlati foglalkozás volt hivatott szemléltetni. Az Ősze Csaba biztonságtechnikai főelőadó koordinálta szimuláció szerint egy időszakos rakétabevizsgálás során szabotázs történik. Valaki a munkát végző személyek rövid távolléte alatt szándékosan tüzet gyújt a laktanya védett körletében található 27-es számú hangárban, majd a gyorsan terjedő lángoktól megrémülve elszalad. A tűzeset észlelése, a laktanya-ügyeletes riasztása, valamint a rakéták mentése a helyszínre visszatérő öt katonára hárul, míg a – végül megállíthatatlanul terjedő – tűz eloltása a négy járművel kivonuló tűzoltó szakemberekre.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal kötött együttműködési megállapodása révén évente tart katasztrófahelyzet-kezelési gyakorlást. A kiképzési tevékenység mindkét szervezet számára kölcsönösen hasznos, hiszen a katonák élethű körülmények között készülhetnek fel a nem várt helyzetek kezelésére, a tűzoltók pedig megismerhetik az alakulatnál tárolt veszélyes anyagok jellegét, a vízvételi lehetőségeket, továbbá bővíthetik helyismeretüket. A gyakorlatot dr. Dobos József, a HM Veszélyes Katonai Objektum Felügyeleti és Tűzvédelmi Hatósági Osztály osztályvezető-helyettese is megtekintette, s nagy megelégedettségére szolgált a győri alakulatnál tapasztalt felkészültség, illetve a máshol még nem látott, valósághű bemutató.

1595947538