Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérségi lőszert találtak a padláson

Szöveg: Szűcs László |  2016. május 19. 7:11

A 19. héten, azaz május 9-15. között 41 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2016-ben eddig összesen 748 bejelentést kaptak.

Május 11-én a budapesti 56-osok terére vonultak ki a tűzszerészek, mivel a területen – régészeti mintavétel közben – világháborús robbanószerkezeteket találtak. A Debrődi Péter százados vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy összesen 58 darab, 2 centiméteres, német gyártmányú repeszlőszer, 11 darab, 2 centiméteres, német gyártmányú repeszgránát, valamint 13 darab, 2 centiméteres lőszerhüvely került elő. A „leleteket" a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Május 13-án a Veszprém megyei Lókúton akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a település külterületén, az erdőben bukkantak rá a turisták egy második világháborús robbanótestre, amiről később a szakemberek megállapították, hogy egy 125 milliméteres repesz-romboló gránát. A szerkezetet a Pásztor János őrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Május 14-én Tiszafüreden, a Hold utcában, egy lakatlan családi ház padlásán bukkantak rá egy tüzérségi lőszerre. Mivel az ügyben a rendőrség hivatalból eljárást indított, így az esetet a katonák átadták a rendőrség tűzszerészeinek.

Ugyanezen a napon Alsónémedin, az 5-ös számú főúttól pár méterre, kerítésépítés közben került elő egy 8 centiméteres, német gyártmányú aknavetőgránát. A robbanószerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész