Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl a kétezredik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2015. október 14. 9:20

A 41. héten, azaz október 5-11. között 60 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 14 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Ember Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 2026 bejelentést kaptak.

Október 5-én a Heves megyei Dormándra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Dózsa György úton található múzeum udvarán – földmunkák közben – világháborús robbanószerkezetet találtak. A Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezetésével a helyszínre érkező járőr megállapította, hogy egy 120 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Október 6-án a Pest megyei Páty óvodájának udvarán – az intézménybe szállított földben – egy 85 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak. A második világháborús robbanótestet a Debrődi Péter százados vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe. Két nappal később ismét kaptak egy bejelentést az óvodából a tűzszerészek, ezúttal még két darab, 85 milliméteres légvédelmi repeszgránátot talált a földkupacban a Bukta Balázs százados vezette járőr. Ezeket a repeszgránátokat is a központi gyűjtőbe vitték.

Október 9-én a Pest megyei Szigetszentmiklóson akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Lakihegy Gát utcában – földmunkák közben – egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránátra, valamint három darab, magyar gyártmányú gyalogsági lőszerre bukkantak a munkások. Mivel a repeszgránát nem volt szállítható állapotban, ezért a „leleteket" a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.

Címkéktűzszerész