Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: Török Péter törzsőrmester és a szerző felvételei |  2020. június 16. 7:18

Január 1. és június 15. között összesen 1048 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ebből 225 eset igényelt soron kívüli intézkedést. A katonák számos különleges robbanóeszközhöz vonultak tavasszal.

1596080635

Normandiából származó import burgonyaszállítmányból kerültek elő feltételezett robbanótestek Dunaegyházán. Az alakulat katonái április 28-án rendőrségi bejelentésre vonultak az érintett üzemi területre, ahol Kovács Viktor őrnagy, tűzszerész kiképzési főnök megállapította: „No 101 Mk II" típusú, brit gyártmányú, első világháborús tüzérségi gyújtószerkezetek keveredtek a krumplik közé. A több mint 100 éves eszközök pirotechnikai anyagot már nem tartalmaztak, így elszállították őket.

Világháborús robbanótestre bukkantak Drávacsehi határában, kukoricavetés közben. A helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy egy 81 milliméter átmérőjű, francia gyártmányú repesz aknavetőgránátot találtak 1916 mintájú gyújtószerkezettel szerelve. Ilyen típusú eszköz nagyon ritkán kerül elő hazánkban. A kilőtt állapotú robbanótestet Török Péter törzsőrmester, járőrparancsnok április 30-án a bejelentés helyszínéhez közel megsemmisítette.

1596080635

Két darab, második világháborús magyar gyártmányú 42M támadó kézigránát került elő Budapesten egy Andrássy úti társasház padlásán május 4-én. A robbanóeszközöket elszállították a tűzszerészek későbbi megsemmisítésre.

A szirmabesenyői Sajó hídhoz riasztották a tűzszerészeket május 14-én, ahol mágneshorgászok feltételezett robbanótestet húztak ki a folyóból. A helyszínre érkezett járőrparancsnok megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú F-1-es kézigránátot találtak gyújtószerkezet nélkül, szállítható állapotban. A katonák elvitték a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

Szalonnán, a Kossuth utcában, családi ház kertjében található 15 méter mély kútból húztak fel két világháborús pisztoly maradványt és egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert. A tűzszerészek május 21-én elszállították az eszközöket, amelyeket később megsemmisítettek.

1596080636

Lezárták a rendőrök a soproni Homokbánya utca teljes szakaszát május 28-án, mert egy 50 kilogrammos szovjet gyártmányú légibomba került elő földmunkák során. Az alakulat katonái sikeresen hatástalanították a robbanótestet, az eltávolított orrgyújtó szerkezetet megsemmisítették, a bombatestet pedig a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Kovács Viktor őrnagy, az ezred tűzszerész kiképzési főnöke sikeresen eltávolította Gárdonyban a Vörösmarty és a Határ utca sarkán csatorna ásás közben talált 100 kilogrammos szovjet légibomba fenékgyújtó szerkezetét június 4-én. A robbanótestet és a hozzá tartozó gyújtószerkezetet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a katonák későbbi megsemmisítés céljából.

1596080636
1596080635

A bajai Szabadság utca egyik társasházának kertjében földmunkák közben találtak egy robbanótestet június 7-én, amelyről a helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy egy 5 centiméter átmérőjű szovjet gyártmányú repesz-aknavető gránát. A kilőtt, éles gyújtószerkezettel rendelkező robbanótest állapota a mielőbbi intézkedést indokolta, ezért a tűzszerészek elszállították, és Baja határában megsemmisítették azt.

1596080636

Második világháborús, 500 kilogrammos, amerikai gyártmányú légibomba került elő Budapesten, Ferencvárosban a Kvassay Jenő út, Hajóállomás utca és a Duna közötti zárt építési területen. A robbanótest biztonságos elszállításához annak helyszíni hatástalanítására volt szükség, ehhez mintegy 700 méter sugarú körben kellett kiüríteni az érintett területet. Tekintettel arra, hogy az állampolgári korlátozások több forgalmas útvonalat érintettek, a tűzszerész műveletre június 11-én az esti-éjszakai órákban került sor. Horváth Csaba őrnagy, megbízott parancsnokhelyettes, Debrődi Péter őrnagy, tűzszerész műveleti főnök és Lévay József őrmester, járőrparancsnok sikeresen eltávolították a légibomba orr- és fenékgyújtó szerkezeteit, amelyeket a helyszín közelében megsemmisítettek. A bombatestet a Magyar Honvédség központi gyújtóhelyére szállították.

1596080637
Címkéktűzszerész