Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben az Acélkocka üzemanyag-ellátó altisztképzés

Szöveg: Andó István törzszászlós | Fotó: Hovány-Pap Melinda főhadnagy |  2020. június 16. 8:06

Nem befolyásolta a koronavírus okozta járványügyi helyzet, valamint az ezzel kapcsolatos intézkedések és feladatok végrehajtása az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházai bázisparancsnokságán februárban indult, üzemanyag-ellátó beosztásba tervezett személyi állomány szakmai felkészítését.

1596080638

A felkészítésre olyan szakmai programot sikerült összeállítani, amellyel a többéves oktatói tapasztalattal, valamint a missziókban és a nemzetközi gyakorlatokon megszerzett tapasztalatokkal rendelkező kiképzők a legátfogóbb tudásanyagot tudják átadni a leendő üzemanyag ellátó altiszteknek. A képzés célja, hogy annak végén a katonák a legmagasabb felkészültséggel rendelkezzenek, képesek legyenek az üzemanyag-ellátó altisztekkel szemben támasztott katonai és társadalmi elvárások teljesítésére, tervezett beosztásuk ellátására.

Az elmúlt évek üzemanyag szakkiképzéseinek tapasztalatai alapján a felkészítésen – az elméleti oktatások mellett – nagy hangsúlyt kapott a gyakorlati képzés, amely során kiemelten foglalkoztak a Magyar Honvédség üzemanyag szaktechnikai eszközeinek bemutatásával, azok használatával, a szaklétesítményeinek technológiáival, a tábori üzemanyag-ellátás és a rendszeresített üzemanyagtöltő gépjárművek felépítésével, üzemeltetésével.

1596080638

A résztvevők a kiképzés során megismerkedtek az üzemanyag raktárvezető, illetve a raktáros  feladataival, valamint tanultak a raktári munkák szervezéséről, a tárolási módokról, az áruátvétel, a kiadás, a raktározás szabályairól és a nyilvántartásról. Ugyancsak megismerkedtek az üzemanyagok típusaival, valamint azok minőségbiztosításával kapcsolatos ismeretekkel.

A képzés Hetényegyházán végrehajtott első szakaszában a tanulóknak lehetőségük volt a már megszerzett elméleti tudásuk bővítésére. Egyebek mellett gyakorolták a töltő gépjárművek feltöltésével, leürítésével, az üzemanyagok betárolásával-kiadásával, okmányolásával, elszámolásával kapcsolatos teendőket.

A kiképzést Sári Zsolt főtörzszászlós, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőnemi Szemlélőségének logisztikai vezénylőzászlósa is megtekintette több alkalommal.

A képzés második fázisában a résztvevők  leendő szolgálati helyükön bővítik ismereteiket. Az „Acélkocka" üzemanyag ellátó altiszti tanfolyam július elején írásbeli és szóbeli vizsgával zárul.

1596080638