Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzvezetési gyakorlat

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2013. február 24. 10:35

Háromnapos tűzvezetési gyakorlattal kezdték meg intenzív felkészülésüket a májusi ellenőrzésre az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, illetve annak a Magyar Honvédség kettes számú zászlóalj-harccsoport MISTRAL-szakaszába beosztott katonái. Céljuk a tavalyi évhez hasonlóan idén sem kisebb, mint legalább a „satisfactory”, vagyis a „jó” minősítés megszerzése.

1595949682

A CREVAL (Combat Readiness Evaluation) kifejezés a NATO Műveleti Parancsnokságának (Allied Command Operations) a szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét takarja. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárra épülő kettes számú zászlóalj-harccsoport MISTRAL légvédelmi rakétamodulját természetesen a Rába-parti város alakulata biztosítja egy szakaszszintű alegységgel.

A NATO- és nemzeti ellenőrök vizsgálódására történő elméleti felkészülés már januárban megkezdődött a győri ezrednél, és az általános katonai alapismereteken túl a szükséges speciális szakmai tudásanyagot is felölelte. Az elmaradhatatlan előadások és elengedhetetlen tantermi foglalkozások után azonban immár egy szakharcászati gyakorlat végrehajtása következett.

A tűzirányítási gyakorlás által szimulált helyzetben a skarlátpiros barettsapkás katonáknak légvédelmi oltalmazást kellett nyújtaniuk szárazföldi csapatok számára, hogy megvédjék őket az ellenséges légi tevékenységtől, a légi felderítéstől és a légicsapásoktól.

1595949683

Az ezred belső gyakorlóterén végrehajtott kiképzés során a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer minden technikai eszközét használták a kezelők: a repülőeszközök felderítésére, azonosítására és az alárendeltek tüzének irányítására szolgáló MCP−4 felderítőradarokat, valamint a Mercedes Unimog terepjáró tehergépjárműre telepített ATLAS indítóállványok infravörös önrávezetés elvén működő rakétáit. Az összetett műveleti feladat teljesítése a 2. légvédelmi rakétaosztályon túl a vezetési zászlóalj közreműködését is igényelte, amely a K−1P automatizált tűzvezető rendszer részét képező FDC tűzvezető kabin, valamint a repülőeszközök pozíciójának és mozgásparamétereinek meghatározására, hovatartozásának (idegen-barát) megállapítására szolgáló SZT–68U rádiólokátor-állomás üzemeltetését biztosította.

A tűzvezetési gyakorlás ugyan sikeresen zárult, ám az érintett állomány előtt álló feladatok ezzel még korántsem értek véget. Márciusban egy alegység-összekovácsoló gyakorlat vár a katonákra, majd április végétől már a zászlóalj egészével készülnek közösen a májusi ellenőrzésre. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédeinek hozzáállását elnézve bizton állítható: a győri katonákon nem fog múlni a siker.

1595949683