Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új alegységgel bővült a szentesi műszaki ezred

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. július 2. 21:30

Július elsejével új alegység kezdte meg működését az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred alárendeltségében. A Műszaki Támogató Zászlóalj rendeltetése és létrejötte kapcsán az alakulat parancsnoka tartott sajtótájékoztatót Szentesen, július 2-án.

1596081659

Antal László ezredes felidézte: a három évvel ezelőtt útjára indult Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program számos fejlesztési és modernizációs folyamatot eredményezett, amelyek egy jelentős része a szentesi alakulatot is érinti. „2018-ban megalakult a Műszaki Építő Század, majd 2019-ben csaknem ötven rendkívül hasznos, elsősorban útépítéshez használható kézi- és földmunkagép – például önjáró bozótírtók, úthenger, útprofilozó és lánctalpas buldózer – érkezett az ezredhez" – emlékeztetett a parancsnok, hozzátéve: a fejlődés folytatódik, hiszen július elsejével megalakult az ezred új alegysége, a Műszaki Támogató Zászlóalj, amely két helyőrségben települ. Szentesen működik a zászlóalj parancsnoksága és törzse, valamint a Műszaki Támogató Század, a Műszaki Mentő Szakasz és a Logisztikai Szakasz. A Műszaki Építő Század pedig Kaposváron, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred laktanyájában kezdte meg munkáját.

Rendeltetését nézve a zászlóalj legfontosabb feladata a Magyar Honvédség infrastrukturális – azaz építési, bontási, felújítási – igényeinek biztosítása. A 320 katonából álló alegység feltöltése folyamatos, amely kapcsán Antal László ezredes kiemelte: a zászlóalj lehetőséget biztosít például azon álláskeresők részére is, akik az új koronavírus-járvány miatt veszítették el munkahelyüket. „A koronavírus okozta veszélyhelyzetben sok család létbiztonsága került veszélybe. A megszorítások enyhítésével és a veszélyhelyzet visszavonásával mi, katonák újra gőzerővel a kiképzésre és felkészítésre fókuszálunk. Mindemellett, a Magyar Honvédség Magyarország Kormányának gazdaságélénkítő intézkedéseivel összhangban, a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként új munkahelyek teremtését is segíti" – hangsúlyozta a parancsnok, hozzátéve, hogy július elsején vonult be a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák első csoportja, akik hat hónapig a Magyar Honvédség kötelékében szolgálnak majd, ami alatt elvégzik az alapkiképzést és további felkészítéseken vesznek részt.

1596081660

A szentesi műszaki ezred parancsnoka aláhúzta: hogy a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat mellett természetesen továbbra is lehetőség van arra, hogy szerződéses katonai szolgálatot vállaljon bárki, aki aktívan is szeretné a hazáját szolgálni. „Ez a lehetőség a mai nappal tovább bővült, hiszen az új alegységnek köszönhetően július elsejével újabb beosztások nyílnak mind Szentesen, mind Kaposváron" – mondta Antal László ezredes.

Elhangzott: az új zászlóalj korszerű, modern technikai eszközökkel lesz ellátva, amelyek segítségével kiválóan biztosítani tudják majd a Magyar Honvédség építő-bontó és egyéb más infrastrukturális igényeinek kiszolgálását. A műszaki ezred parancsnoka azonban hangsúlyozta, hogy önmagukban az új gépek mit sem érnek szakmájukat jól ismerő, elhivatott szakemberek nélkül. Éppen ezért a zászlóalj állományát olyan katonák alkotják, akik akár a civil életben, akár más katonai szervezeteknél már bizonyítottak, ismerik a modern műszaki technikai eszközök kezelését, valamint infrastrukturális munkákat végző szakmák képviselői, mint például kőművesek, ácsok, asztalosok és villanyszerelők.

GALÉRIA