Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új dimenzió a katonai oktatásban

Szöveg: Skrinyár Eszter alezredes |  2017. január 30. 7:18

Megváltozik az MH Ludovika Zászlóalj és az MH Altiszti Akadémia szakmai irányítása február 1-jétől: a  katonai tanintézetek átvételével teljessé vált az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) alárendeltjeinek száma.

1596026824

Az utóbbi években a külső biztonságpolitikai környezet gyökeresen megváltozott, amelyre Magyarországnak katonai válaszokat is adnia kellett. A kiképzés felértékelődött és kiemelt figyelem irányul a katonákra.
Szükség van a kiképzett katonákra, ezért olyan új irányok, új elvárások és új módszerek fogalmazódtak meg, amelyek hatására – és a szervezeti hatékonyság növelése érdekében – tavaly májusban megkezdődött a honvédelmi felkészítéssel foglalkozó szervezetek átalakítása, racionalizálása.

1596026824

Az MH HFKP szervezési feladatai befejeződtek, ennek során az elöljáró több aktív katonai szervezetet rendelt a működési körébe. A parancsnokság számára ez inkább közös utat, mintsem alá-fölérendeltséget jelent: ki-ki a maga feladatrendszerével tesz a közös cél érdekében.

A szakmai szempontok meghatározásával stratégiai szinten immár a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség foglalkozik, ugyanakkor ezeknek a szakmai szempontoknak a gyakorlati végrehajtását, valamint a vezetési viszonyokat az MH HFKP jelenti öt alárendeltje számára.

1596026825

„Első és legfontosabb személyes célkitűzésem, hogy közeledjen egymáshoz a tiszt- és altisztképzés rendszere annak érdekében, hogy a képzési időszak végére készségszinten elsajátíthassák tiszt- és altisztjelöltjeink a közös munka metódusait" – vallja Takács Attila dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka. Mint elmondta: a kisalegységek vezetésének záloga, hogy a pályakezdő hadnagyok megtalálják a közös hangot a náluk évekkel tapasztaltabb, missziókat megjárt altisztekkel, továbbá, hogy a pályakezdő altisztek bízzanak a vezetésükre kijelölt tisztekben.

1596026825

A dandártábornok hangsúlyozta azt a tényt, hogy az új elöljáró új kapcsolatokat is hoz a többi alárendelt számára. Egyik ilyen „mellékhatás", hogy az MH Ludovika Zászlóalj (MH LZ) és az MH Altiszti Akadémia (MH AA) elérhető közelségbe kerül a katonai kiképzés és felkészítés „fellegváraihoz", vagyis az MH Bakony Harckiképző Központhoz, valamint az MH Béketámogató Kiképző Központhoz. Az MH HFKP szervezetébe integrált tapasztalat-feldolgozás pedig garantálja, hogy a hadszíntéri, műveleti tapasztalatok rövid idő, legfeljebb 1-2 év alatt a tananyagba kerülhessenek.

1596026826

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség előtt álló feladatok és a személyi állomány utánpótlásának biztosítása érdekében átalakul a tartalékos rendszer. „Az MH Ludovika Zászlóalj, mint a tartalékos tisztképzés, az MH Altiszti Akadémia pedig a tartalékos altisztiképzés bázisaként funkcionál majd, mert az aktív és tartalékos állomány felkészítésének nem csupán összhangban, de egységes rendszerben is kell történnie" – nyomatékosította a parancsnok.

Az MH LZ-nél felhalmozódott tapasztalatot és tudást Takács Attila dandártábornok tehát a tartalékos tisztképzésben kívánja hasznosítani, az MH AA számára pedig – a csupán alapkiképzések végrehajtása helyett – az altisztiképzés kibocsátó kapacitásának növelését célozta meg. Az utóbbihoz kapacitást kell nyerni, amelyet a tábornok úgy képzel el, hogy az altiszti életpályába beépítik az oktató-módszertani képesség megszerzését is: a szakmai-kiképzői tapasztalatok érdekében a csapatoktól az MH Altiszti Akadémia oktató gárdáját erősítenék néhány hónap erejéig az alapvetően zászlósi előmenetelre váró altisztek.

1596026826

Az MH HFKP küldetése, hogy a Magyar Honvédségnek mindig elegendő létszámú kiképzett katonái legyenek. Ehhez a tiszt- és altisztképzéshez tartozó szakterületek immár integrált rendszerben fogják hatékonyabban biztosítani a leendő állomány felkészítését.

1596026827

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Dévényi Veronika