Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új eljárások alkalmazása, a szakmai ismeretek frissítése

Szöveg: Kovács Péter |  2013. március 5. 10:36

A geoinformáció alkalmazási területei címmel tartottak tudományos konferenciát az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) Szilágyi Erzsébet fasori objektumában a napokban. A szakmai konzultáción katona és civil szakértők osztották meg egymással tapasztalataikat.

1595950263

A magas szintű katonai-támogatási elvárásoknak megfelelve különös fontosságú az új, minél pontosabb mérési eljárások és eszközök ismerete, alkalmazása, a szakmai ismeretek folyamatos frissítése – hangzott el a konferencián, amelynek előadásai három témakör − térképészet, meteorológia, geodézia − köré csoportosultak.

Németh J. András, az ESRI Magyarország Kft. vezető tanácsadója bemutatott egy geoinformációs rendszert, amely képes a fénykép-, a térkép-, a lidar-, illetve a radaradatok és a legkülönfélébb adatbázisok integrációjára úgy, hogy közben felismeri a benne tárolt adatok típusát, és oly módon foglalja őket egyetlen közös nyelvbe, hogy közben ezek bármikor szétválaszthatók maradnak. Egy ilyen eszköz bevetésével, valamint pontos meteorológiai prognózissal nagymértékben növelhető például az árvíz elleni védekezés hatásfoka, hiszen a rendszer képes valós idejű képet adni a gátfal pontos magasságáról, az aktuális vízállásról, a gáton dolgozók információi alapján pedig akár a rendelkezésre álló homokzsákok mennyiségéről is − derült ki egyebek közt az előadásból.

1595950263

Az új földmérési technológiák bevetésével pontos, folyamatos és gyors adatgyűjtés valósulhat meg, segítségükkel előre jelezhetők például olyan katasztrófák, mint a vörösiszap-tároló gátjának átszakadása − derült ki Zobray Zoltán előadásából. A FÖMI Távérzékelési és Kozmikus Geodéziai Igazgatóság igazgatója a földmérési módszerek legutóbbi időkben bekövetkezett fejlődéséről adott tájékoztatást. Elmondta: a modern sztereo-geometriai módszerek alkalmazásával akár több milliárd pontos pontfelhő beszkennelése is lehetséges, másodpercenkénti ötven méréses sebességgel, melynek eredményeképpen akár milliméteres pontossággal képezhető le a szenzort hordozó jármű környezete. A módszer egyúttal lehetővé teszi a mozgásban lévő tárgyak viselkedésének prognosztizálását.

A konferencián a Magyar Honvédség geoinformációs tevékenységével kapcsolatos újdonságok között  megemlítették a pilóta nélküli repülőeszközök repülésmeteorológiai támogatását szolgáló rendszer egy éve tartó fejlesztését. Az egyre inkább elterjedtté váló UAV-ok ugyanis a hagyományos pilóta vezette repülőgépektől eltérő speciális meteorológiai támogatást igényelnek, köszönhetően többek között például a rendkívül széles mérettartománynak, amelyben készülnek.

1595950263

E rendszer kidolgozása során dr. Bottyán Zsolt százados, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és csapata két fő területet fogalmazott meg célként. Egyrészt a repülőterek korábbi éghajlati adataiból épített adatbázison alapuló statisztikus előrejelzések lehetőségének kiaknázását, másrészt pedig a Kárpát-medence területét lefedő speciális numerikus modell által szolgáltatott prognózisok felhasználását és az erre épülő, könnyen elérhető webes felület létrehozását. Ezzel párhuzamosan − a prognózisok megbízhatóságát tesztelendő −  folyik a Magyar Honvédség által rendszeresített UAV meteorológiai mérésekre való alkalmassá tétele, mégpedig a szintén a honvédség által kifejlesztett mérőszondák segítségével.

A hagyományos repülésmeteorológiai támogatás eszközeként az MH GEOSZ által újonnan kifejlesztett meteorológiai portálról Czendler Csilla főhadnagy tartott tájékoztatót. Mint elmondta: a szolgálat Meteorológiai Támogató Osztályán jelenleg zajló fejlesztés célja, hogy egységes, könnyen kezelhető webes felületet teremtsen a meteorológiai információk megjelenítéséhez és kiszolgálja mind a szakmai felhasználók, mind a tájékozódni vágyók igényeit. A Magyar Honvédség meteorológiai szakállománya ugyanerről a felületről tekintheti meg az aktuális repülésmeteorológiai információkat, valamint a repülések kiszolgálásához szükséges repülésmeteorológiai dokumentációt is elkészítheti − tette hozzá.

A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták Körmös Csaba hadnagy, térképész előadását a libanoni békefenntartó misszió, az UNIFIL során készített alaptérkép megvalósításáról. A korszerű digitális térkép nagyban elősegíti a katonák valós idejű terepi tájékozódását. A térkép elkészítése felettébb hasznos tapasztalatokkal gazdagította a magyar katonai térképészetet, egyben a jól végzett feladatnak köszönhetően öregbítette annak hírnevét.

1595950264

Fotó: a szerző felvételei