Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NAÜ: A parcsini ellenőrzéseket lehetővé kell tenni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 5. 11:30

A parcsini katonai létesítmény ellenőrzésének azonnali engedélyezésére hívta fel Iránt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főtitkára március 4-én, hétfőn egy bécsi tanácskozáson.

„Ismételten kérem Iránt, hogy késedelem nélkül engedje be az ellenőröket Parcsinba" – mondta Amano Jukija az ügynökség kormányzótanácsának ülésén. Amano szavai szerint a parcsini ellenőrzéseket attól függetlenül lehetővé kell tenni, hogy megszületett-e a megállapodás más létesítmények ellenőrzéséről.

A Parcsinba való bejutás biztosítása Amano szerint pozitív lépés lenne, amely mutatná Irán készségét arra, hogy párbeszédet folytasson „a NAÜ aggodalmait illető lényegi kérdésekről".

Az atomenergia békés célú felhasználását ellenőrző nemzetközi szervezet gyanúja szerint Parcsinban kísérleti robbantásokat végeztek nukleáris fegyver kifejlesztésének céljával, és azért halogatják az ellenőrök beengedését, hogy el tudják tüntetni a kísérlet nyomait. Irán ezt tagadja, és azzal érvel, hogy katonai létesítményről van szó, amelyre nem vonatkozik a NAÜ ellenőreinek mandátuma.

A főigazgató hétfői beszédében ismét eredményeket sürgetett az ellenőrzések módjáról indított, „strukturált párbeszédnek" nevezett tárgyalásokon is. Legutóbb február közepén, Teheránban ültek tárgyalóasztalhoz ebben a kérdésben a NAÜ és az iráni kormányzat képviselői, ám ismét eredmény nélkül értek véget a megbeszélések.

Amano azt is hozzátette: „A tárgyalási folyamat önmagában nem cél". „Nem szabad szem elől tévesztenünk a végső célt, ami az Irán nukleáris programjával kapcsolatos nyitott kérdések tisztázása" – szögezte le.

A NAÜ és nyugati országok gyanúja szerint Irán atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Teherán cáfolja ezt. A szervezet először tavaly novemberben mondta ki: nem állapítható meg egyértelműen, hogy az iráni atomprogramnak nincs katonai vetülete.