Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békés átmenet

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. március 5. 12:34

Hivatalos ISAF-megfogalmazásban transition és reintegráció, vagyis a biztonság szavatolásának fokozatos afgán kézbe adása, a közigazgatási rendszer felépítésének támogatása, valamint a békefolyamathoz csatlakozó volt ellenállók társadalmi beilleszkedésének segítése: az MH PRT 12. kontingense az alaprendeltetése mellett e feladatrendszer jegyében látta el szolgálatát.

1595950265
Többek között elődeink munkájának is köszönhetően, kontingensünk „afganisztáni értelemben" kedvező körülmények között kezdhette meg tevékenységét – tájékoztat Somogyi János alezredes, a 12. váltás parancsnoka. – Javult a biztonsági helyzet, a PRT jelentős szimpátiát élvezett a lakosság körében, és a politikai, gazdasági, társadalmi élet területén is viszonylagos javulás, fejlődés jellemezte ezt az időszakot.

Beszélgetésünkből aztán később kiderül, hogy a „viszonylagos" kifejezést komolyan kell venni, mert azért „nem olyan szép a menyasszony", mint az elsőre látszik. Arra is hamar fény derül, hogy Somogyi alezredes már jelentős afganisztáni tapasztalatokkal bírt a PRT-parancsnoki beosztása átvételekor, hiszen korábban már kétszer szolgált az ázsiai országban. 2006-ban az ISAF-parancsnokság hadműveleti központjának hadszíntéri tűzkoordináló tisztje volt: többek között a szövetségesek F–16-os, Harrier, valamint A–10-es repülőgépeinek bevetését szervezte az ország teljes területén. 2011-ben aztán újra visszatért Afganisztánba, mint az ISAF RC North (Északi Régióparancsnokság) hadműveleti tervező főtisztje – volt tehát miből „merítenie".

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 8-án, pénteken megjelenő számában!)