Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új elnököt választottak a tartalékosok

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. február 1. 7:07

„Kétfajta embertípus van: az egyik, aki tartalékos, a másik, aki az akar lenni” − mondta Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) soron kívüli közgyűlésén január 31-én, szombaton Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban.

1595987110

A szövetség új elnökének megválasztása és az alapszabály módosítása miatt összehívott rendkívüli közgyűlésen Kun Szabó István vezérőrnagy úgy fogalmazott, hogy  a Matasz azokra az egészségileg, fizikailag felkészült, tettre kész emberekre épül, akik minősített esetekben ki tudják egészíteni a haderőt.

Az elmúlt évet értékelve elhangzott: a szervezet 2014-ben is teljesítette az alapszabályban előirányzott feladatokat, több területen pedig sikerült fejlődnie. Számos sportrendezvényt, konferenciát, találkozót szerveztek, ennek köszönhetően erősödött a Matasz az ifjúság körében is. A tartalékosok részt vettek a katonai hagyományőrzésben és a hadisírgondozásban is. A tagszervezetek emellett rendszeresen tartottak kulturális és sportvetélkedőket fiataloknak és időseknek egyaránt.

1595987110

A közgyűlés a korábban lemondott ügyvezető elnök helyére a budapesti Matasz-szervezet jelöltjét, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos századost választotta meg, dr. Tóth Gergely százados pedig az elnökség tagja lett.

Megválasztását követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy a sorozásos hadkiegészítés felfüggesztése után a honvédség elszigetelődött a társadalom szélesebb köreitől. A 2010-es kormányváltást követően indult csak meg az Önkéntes Tartalékos Rendszer bevezetésével a minden hivatásos hadsereg hátországát és utánpótlási bázisát jelentő, komolyan vehető tartalékos rendszer kiépítése. Ilyen nélkül sem az ország védelme, sem a katasztrófahelyzetek sikeres kezelése nem képzelhető el.

1595987110

Az új elnök − aki tartalékos századosként az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységénél, a palotaőrség állományában tartalékos csoportparancsnok − a Matasz megújítását tűzte ki célul, szavai szerint a szervezetnek új és erőteljes ajánlattal kell a Magyar Honvédség és a honvédelem iránt érdeklődő aktív korú emberek felé fordulni. Véleménye szerint a jelenlegi többezres taglétszám jelentősen bővíthető lesz a megújulást követően.

1595987111

Fotó: Tóth Lászlóés Matasz