Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új emléktábla a hős városban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. november 24. 17:05

A Veszprémben települt katonai alakulatok parancsnokainak jelenlétében avatták fel november 22-én, kedden azt az emléktáblát, amely a török hódoltság idején a „királynék városának” váráért küzdő katonák hősiességének állít emléket.

Az avatóünnepségen tartott beszédében Hóvári János, a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév emlékbizottságának elnöke leszögezte: Veszprém „hős város", a katonai erények és a vitézség emlékhelye.

1596023713

„Veszprém magyar kézben nem csupán egy vár volt, hanem az országrész védőbástyája is. Ráadásul a veszprémi katonák évszázadokkal később, 1956-ban is példát adtak bátorságukról, amikor is küzdelemre késztették a szovjet csapatokat – noha a győzelemre csakúgy nem volt esélyük, mint Zrínyi Miklósnak és katonáinak. De a harc nem csak a győzelemért, hanem a becsületért is folyt" – mondta az elnök.

A Diénes Attila szobrászművész készítette emléktáblát Porga Gyula polgármester, és Hóvári János leplezték le. A táblát Veszprém város önkormányzata és a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév emlékbizottsága, a vár 1566. június 30-i első visszafoglalásának 450. évfordulója alkalmából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával állíttatta.

1596023713

Az emléktáblánál közös koszorút helyezett el Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka, és Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka.

1596023713

Az avatás előtt a veszprémi városházán Fodor Pál történész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója tartott előadást a török kori Veszprémről.

Fotó: vehir.hu, Domján Attila, és a szerző