Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresek támadtak egy buszra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 24. 18:12

Fegyveres támadás ért egy buszt Kasmír Pakisztán által felügyelt részén, India felől, legalább kilenc utas életét vesztette, tizenegy pedig megsebesült – mondták el pakisztáni tisztségviselők

Indiai csapatok „könnyű- és nehézfegyverekkel" támadtak a buszra Lavat városában – mondta Dzsamil Mír, a térség rendőrfőnöke. A pakisztáni hadsereg közleményéből úgy tudni, hogy a helyszínre kiérkező mentőt is tűz alá vették. Az eseményeket követően órákig zajlott tűzpárbaj a két hadsereg térségben állomásozó erői között – írta a közlemény.

Lavat a Kasmír indiaiak és pakisztániak által ellenőrzött részét elválasztó határvonal közelében található, 100 kilométerre északkeletre a pakisztáni Kasmír székhelyétől, Muzaffarábádtól.

Egy indiai katonai szóvivő azt állította: a pakisztáni hadsereg kezdeményezte a konfliktust azzal, hogy korábban az indiai katonaság támaszpontjait támadta.

Az indiai hadsereg november 22-én, kedden arról tájékoztatott, hogy három katonáját elvesztette a kasmíri határvonal közelében zajló harcokban, egyikük holttestét pedig meg is csonkították. Iszlámábád ezt tagadta, de Újdelhi megtorlással fenyegetett. Egy indiai tisztségviselő szerint az említett események miatt támadták a pakisztáni hadsereg állásait.

„Nem tudunk róla, hogy civil áldozatok is lennének a pakisztáni oldalon" – tette hozzá a tisztségviselő. „Üzenetünk lényege az volt, hogy a megcsonkítás elfogadhatatlan bánásmód."

Az indiai–pakisztáni viszony júliusban mérgesedett el, amikor Kasmír India által felügyelt részén masszív tüntetések zajlottak egy lázadóvezér meggyilkolása miatt. Iszlámábád az események nyomán nemzetközi jogi kampányt indított Indiával szemben a biztonsági erők Kasmírban elkövetett állítólagos visszaélései miatt. Újdelhi eközben lázadás szításával vádolta Pakisztánt. Azóta a kasmíri határvonalon átívelő tüzérségi támadásokban több polgári személy és katona vesztette életét.

A szomszédos atomhatalmak függetlenségük 1947-es elnyerése óta több háborút folytattak Kasmírért, de a területet egyiküknek sem sikerült teljesen ellenőrzése alá vonnia. Mindkét fél tagadja, hogy támadásaikkal megsértették volna a 2003-as tűzszüneti egyezményt.