Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kezekben a protokoll

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. február 28. 18:42

Az önök munkája nemcsak a hozzánk érkező külföldi delegációk fogadásának eredményességét, nemzetközi eseményeink sikerességét alapozza meg, de hozzájárul hazánk nemzetközi megítéléséhez is – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes Debrecenben február 28-án.

1595949952

A Honvéd Vezérkar főnök a Magyar Honvédség protokollal és rendezvényszervezéssel foglalkozó tisztjei, altisztjei részére első alkalommal szervezett háromszemeszteres szakirányú képzés ünnepélyes tanévnyitójára érkezett a Kossuth-laktanyába. A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar protokoll-szaktanácsadó és rendezvényszervező szakirányú képzésén tizenöt katona vesz részt.

„Nem kis feladat hárul önökre, hiszen a Magyar Honvédség − kiterjedt nemzetközi kapcsolati rendszeréből következően − számos alkalommal fogad szövetségi kötelezettségeiből vagy partnerségi kapcsolataiból adódóan külföldi delegációkat, szervez nemzetközi eseményeket. Az ebből adódó protokolláris feladatok nagy felkészültséget, pontosságot és fegyelmet követelnek a szervezőktől" – mondta Benkő Tibor.

1595949952

Hozzátette: „A Magyar Honvédség vezetésének eltökélt szándéka, hogy a protokoll szakirány megbízható alapjaira építve egy jól felkészült, szakemberekből álló csapatot hozzunk létre. A rendezvények, ünnepségek, delegációs programok, hazai és nemzetközi konferenciák, ceremóniák előkészítése, megszervezése, lebonyolítása ugyanis meglehetősen összetett feladat, aminek sikeres végrehajtása komoly szakmai ismereteket feltételez."

A Honvéd Vezérkar főnök kiemelte: a protokollterületen dolgozóknak képeseknek kell lenniük empátiával, udvarias viselkedéssel, türelemmel kezelni a problémákat, és tisztában lenniük például a nemzetközi történelmi, kulturális alapokon nyugvó viselkedési szabályokkal is. „Saját tapasztalataimból tudom, hogy az egy-egy delegáció fogadása, vendéglátása során felmerülő, előre nem látható problémákat sok esetben csak improvizációval lehet megoldani, az ilyen kínos helyzeteket csak jól felkészült szakemberek képesek «észrevétlenül» kezelni" – fogalmazott.

1595949952

Benkő Tibor vezérezredes a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: tíz évvel ezelőtt gondolt először arra, hogy minden egyes katonai szervezetnek szüksége lenne egy olyan főállású szakemberre, aki tisztában van a protokoll és a rendezvényszervezés legapróbb részleteivel is. Hozzátette: a mostani ünnepélyes tanévnyitóval párhuzamosan pedig a Magyar Honvédség eddigi protokoll- és rendezvényszervezési munkája, rendszere is átalakul: a vezérkarfőnöknek alárendelve, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár kötelékében március 1-jei hatállyal megalakul a Protokoll, Rekreációs és Kulturális Igazgatóság.

Az egyetem részéről dr. habil Husz Mária koordinálja a mostani felsőfokú továbbképzést. A professzor asszonytól megtudtuk, hogy a honvédség igényének megfelelően a szakképzés tematikáját is átalakították. Új tantárgy például a katonai protokoll és ceremóniás rend, amit a honvédség egy felkészült oktatója fog majd tanítani. A hallgatók foglalkoznak majd retorikával és beszédtechnikával, megismerik a magyar média rendszerét, tanulnak tárgyalástechnikát, turisztikai és idegenvezetői ismereteket, személy- illetve kultúraközi kommunikációt, viselkedés- és megjelenéskultúrát, viselettörténetet, sportdiplomáciát, címer- és zászlótant, hostess-tant, interkulturális gasztronómiát és szállodaismeretet, étkezési kultúrát és szállodaföldrajzot. Az első év szigorlattal zárul, a tanfolyam végén pedig a hallgatóknak egy szakdolgozatot kell készíteniük.

1595949953

Az ünnepélyes tanévnyitót követően a vendégek, dr. habil. Nemeskéri Zsolt egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar dékánja, dr. Koltai Zoltán, az egyetem dékánhelyettese, Bozó Tibor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke és Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka − dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka invitálására − megtekintették a laktanya objektumait és az alakulat múzeumát. A hallgatóknak pedig Görög Ibolya protokollszakértő megtartotta az első előadást.

1595949953

Fotó: a szerző felvételei