Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kihívások – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. január 9. 10:14

2017. november 15. óta Szilágyi Zsolt Lajos alezredes az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred parancsnoka. A főtiszt – kisebb-nagyobb megszakításokkal – 1993 óta szolgál az alakulatnál, korábban az ezred hadihajós parancsnokhelyettese volt. Úgy véli: a katonai szervezetnél strukturális átalakítások nem várhatók, ugyanakkor szemléletbeli változásokra van szükség, elsősorban a kiképzés területén.

1596043241
A csapatzászlót megőrzésre átveszem! – jelentette ki a parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából novemberben megrendezett ünnepi állománygyűlésen Szilágyi Zsolt Lajos alezredes, az HM 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred új parancsnoka, s a hagyományok szerint meglengette a zászlót. Azóta eltelt közel két hónap, amit az alezredesnek nem azzal kellett töltenie, hogy megismerkedjen az alakulattal, ugyanis – a Katonai Biztonsági Hivatalnál töltött időszakot és egy missziós szolgálatot leszámítva – 1993 óta itt dolgozik.

– Az első hetekben átnéztük, hogy hol tart az alakulat. Kijelöltem néhány munkacsoportot, amelyeknek az volt a feladatuk, hogy felmérjék az ezred jelenlegi helyzetét. Az ebből levont tapasztalatok alapján pedig megvizsgáljuk az erősségeinket és a gyengéinket – emelte ki Szilágyi alezredes, hozzátéve: nagy segítség volt számára, hogy a beosztás átvétele előtt befejezett katonai felsővezetői tanfolyamon záródolgozatának témájául a csapatok műszaki támogatása aktuális kérdéseinek vizsgálatát választotta. Így volt lehetősége beleásni magát abba, hogy milyen kihívásokkal kell szembesülnie a 21. században a hadműveleti területeken a katonáknak, a Magyar Honvédségnek és a NATO-nak. Ezeket az ismereteket pedig alakulatparancsnokként jól tudja majd kamatoztatni.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 12-én, pénteken megjelenő számában!)