Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael palesztin kérésre visszaállította a Gázai övezet korábbi mértékű áramellátását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. január 9. 10:21

Izrael a Palesztin Hatóság kérésére hétfőn visszaállította a Gázai övezet áramellátását a nyár előtti szintre. Az izraeli hatóságok szintén a palesztinok kérésére csökkentették június közepén a gázaiaknak juttatott áram mennyiségét, mert Mahmúd Abbász elnök ily módon próbált nyomást gyakorolni a Hamász iszlamista szervezet vezetőire.

Izrael ezentúl havonta mintegy százhúsz megawatt árammal többet ad át az enklávénak tizenöt millió sékel (mintegy 1125 millió forint) értékben, amely így mostantól naponta nyolc órára biztosítja a lakosság ellátását.
Június óta a csökkentések nyomán csak napi három-négy órában jutottak áramhoz az övezetben élők, mert a Palesztin Hatóság az addigi negyvenről huszonöt millióra csökkentette a gázai áramszámlát, amit az Izrael által beszedett importvámokból fizet.

Októberben a Palesztin Hatóságot vezető és Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom politikai megbékélésről szóló megállapodást kötött riválisával, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista palesztin szervezettel.
Izrael és a Hamász között nincs semmiféle hivatalos kapcsolat, de az izraeli elektromos művek szerelői ha szükséges, akkor a Hamász felügyelete alatt végeznek karbantartó munkálatokat az övezet területén.