Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kihívások

Szöveg: Zsigmond Réka |  2016. július 6. 8:39

Július 1-jén „töltötte be tizenharmadik életévét” a Magyar Honvédség egyik legfiatalabb „szakcsapata”, a Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ. Az alakulat megalakításának évfordulóját a HM-II. objektumban megrendezett állománygyűlésen ünnepelték magyar és külföldi meghívott vendégek jelenlétében. 

Az állománygyűlésen először az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnökének köszöntőjét tolmácsolta Dóra László alezredes, az MH ÖHP Civil-katonai Kapcsolatok Főnökség megbízott főnöke. „A központ feladatrendszere igen sokrétű, ugyanis nemcsak honi területen kell a követelményeknek megfelelnie, hanem az alaprendeltetéséből adódóan nemzeti és szövetségesi kötelezettségei is vannak" – hangzott el. „Ennek megfelelően a központ állománya Magyarország NATO-nak, illetve az Európai Uniónak felajánlott vállalásai alapján folyamatosan egyszerre több nemzetközi kötelékben, misszióban teljesít szolgálatot és lát el készenléti feladatokat, mint például  a NATO számára felajánlott Különleges Műveleti Osztagban (KMO), az MH Zászlóalj Harccsoportban, a NATO Reagáló Erőben (NRF)  tízfős CIMIC-csoporttal, a V4 EU Harccsoportban (V4 EU BG) pedig összesen 23 fővel."

1596016259

Az ünnepi köszöntőt követően Szilágyi Csaba ezredes, központparancsnok összegezte az elmúlt egy év eseményeit. „Először volt az MH CKELMK a V4 EU Harccsoport nem kinetikus moduljának vezető nemezte. A saját állományunk felkészítése érdekében először szerveztünk önálló nem kinetikus harcászati gyakorlatot, a SOFT CAPS 2016-ot, amelyen három NATO-tagország, így Szlovákia, Csehország és az Amerikai Egyesült Államok katonái is részt vettek. Áprilisban először, háromnapos propagandaelemző tanfolyamon vett részt a CKELMK állományából közel harminc fő a Stuttgartban települt Amerikai Hadsereg Európai Parancsnokság (US EUCOM) Különleges Műveleti Erők csoportjai szervezésében. A CIMIC- és PSYOPS-képességeket határainkon belül ilyen nagyfokú intenzitással először kellett alkalmazni. A Közös Akarat feladat támogatásában, az ideiglenes alkalmi kötelékek alárendeltségében CIMIC összekötő csoportjaink szeptember óta az osztrák−szlovén−magyar hármashatártól a román−szerb−magyar triplexig tartó déli területen összesen 370 településen jártak, közel 1300 találkozót bonyolítottak le és nagyságrendileg 70 ezer kilométert tettek meg."

Az ünnepséget az elismerések átadása és a Honvéd Együttes tagjainak (Fazakas Júlia színművész, Vratny László Attila és Dékán Jenő énekművészek) sanzonokból, operettekből és operaáriákból összeállított műsora zárta.

1596016260

Fotó: Sipos Ferenc zászlós

CímkékCIMICPSYOPS