Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új termékeket mutatott be a HM EI Zrt.

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. március 5. 16:50

Fejlett szövegbányász technológiára épülő eszközöket mutattak be a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) Infovadász konferenciáján március 5-én, kedden a fővárosban. A rendezvényt dr. Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára nyitotta meg.

1599199488
Dr. Kádár Pál a megnyitó beszédében elmondta, az új fejlesztések jól illeszkednek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programba. A kormányzat politikai és anyagi támogatását élvező modernizáció célja, az ütőképes haderő kialakítása, ugyanakkor a védelmi ipari cégeket pedig arra készítik fel, hogy képesek legyenek magas színvonalú háttértámogatás biztosítására. „Az EI Zrt. a zászlóshajója ennek projektcsoportnak, s nemcsak az informatikai területén, hanem az objektumőrzéssel, a légtérellenőrzéssel, üzemeltetési kérdésekkel és különböző haditechnikai fejlesztésekkel kapcsolatban is nagyon komoly munka folyik a több tízmilliárdos vállalatnál" – hangsúlyozta.

1599199489

Az államtitkár a konferencia céljáról azt mondta, hogy elsősorban a Justeus Uniós Jogkereső Rendszer, illetve a cég Infovadász termékcsaládjának bemutatására szervezték, főként állami szereplők számára. Bár ezen a területen számos fejlesztés zajlik, a Justeus különlegessége a komplexitásában rejlik, s abban, hogy az uniós joganyag is szabadon kereshető a segítségével. A minisztérium jogterületei az alkalmazás tesztelésén már túl vannak, s az első tapasztalatok nagyon kedvezőek voltak – fűzte hozzá dr. Kádár Pál, aki a konferencia fővédnökeként szólt a résztvevőkhöz.

1599199489

Dr. Sándor Zsolt, a HM EI Zrt. elektronikai és informatikai igazgatója elmondta, az utóbbi években átalakult az információhoz való hozzáférés módja, s a katalógusok, illetve adatbázisok helyett előtérbe került a szűrés, vagyis az adatbányászat. A HM EI Zrt. még 2015-ben vásárolta meg az Infovadász technológiát, aminek a továbbfejlesztésével saját termékeket alakítottak ki. Egyik ilyen termék a már említett Justeus, amely – az uniós jogszabályok mellett – alkalmas az európai unió releváns joganyagiban, továbbá a hazai bírósági döntésekben való keresésre, az összefüggések kiemelésére. Az Infovadász technológia előnye továbbá, hogy az erre jogosult felhasználók akár zárt rendszerekben, minősített adatok között is kereshetnek.

Az igazgató kiemelte, a vállalat rejtjelezéssel is foglalkozik, vagyis nemzeti, szigorúan bizalmas rejtjelező eszközök előállítására kaptak engedélyt. Ezzel összefüggésben bejelentette, hogy elkészült a Tempest-laborjuk, ami hamarosan működésbe léphet. A cég rendszere főként szöveges adatok feldolgozására képes, de a technológia képi és hangi információk elemzésére, keresésére is alkalmas. A konferencián a mesterséges intelligencia célzott alkalmazása is szóba kerül – közölte Dr. Sándor Zsolt.

1599199489

Weisz Péter, a HM EI Zrt. tudásmenedzsment fejlesztési osztályvezetője kérdésünkre elmondta, a Justeus az Infovadász termékcsalád része, általános felhasználásra átalakítva tartalmazza mindazokat a tapasztalatokat, amelyeket a cég a rendvédelmi, illetve a honvédelmi területen megszerzett a szövegbányászattal kapcsolatban. Így a jogkeresőt kimondottan polgári felhasználásra szánják, elindult egy szabad regisztrációs próbaidőszak az államigazgatás szereplői számára a felhasználói tapasztalatok, visszajelzések gyűjtése érdekében. A termék legfőbb előnye, hogy a releváns adatforrásokban teljes szolgáltatást nyújt, így a legtöbb felhasználói tevékenység esetén nincs szükség további keresők bevonására.

Az osztályvezető szerint a Justeus arra szolgál – amellett, hogy jó segítséget jelent a jogalkalmazóknak -, hogy demonstrálja a cég képességeit a szövegbányászat alapú információkeresés területén.

1599199489

Fotó: Tóth László