Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új utak a hadisírgondozásban

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2013. október 27. 8:16

Sajtótájékoztatóval egybekötött megemlékezést és hadisírgondozást tartott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete (HTBK DSZ).

1595961965

Az eseményen mintegy száz diák vett részt, akik a Bocskai-dandár katonáival és a HTBK DSZ önkénteseivel közösen tisztították meg a debreceni Honvédtemetőt az őszi falevelektől. A sírgondozás aktualitását a közelgő halottak napja adta, egyben az őszi karbantartási munkálatok végét is jelentette.

Takács Attila ezredes, a dandár parancsnoka Debrecen alpolgármesterével, Pajna Zoltánnal közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: céljuk, hogy a város önkormányzatával még szorosabban együttműködve megújítsák a hadisírgondozás jelenlegi struktúráját. A parancsnok kiemelte: 2014-től még több debreceni középiskolát vonnának be a munkálatokba. Jelenleg a Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola mellett a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és a Dóczy Református Gimnázium diákjai képviseltetik magukat a legnagyobb létszámmal a hasonló eseményeken, előbbi honvédelmi középiskolaként működik, utóbbiakkal együttműködési megállapodást írt alá a dandár. Miután az érettségihez már kötelező az 50 óra közösségi munka, ezt a diákok a hadisírok gondozásával is teljesíthetik.

1595961965

A Bocskai-dandár és Debrecen önkormányzatának közös terveiben szerepel a „Fogadj örökbe egy parcellát!" akció meghirdetése is. A programban részt vevő középiskoláknak, intézményeknek, de akár gazdasági társaságoknak is lehetőségük lesz arra, hogy önkéntes munkaerővel vagy anyagilag támogassák egy kiválasztott terület karbantartását.

Takács ezredes elmondta, 2014-ben a Honvédelmi Minisztérium anyagi vonatkozásban is kiemelt figyelmet fordít a Bocskai-dandár és a HTBK hadisírokkal kapcsolatos tevékenységére, így az eddigi karbantartási munkálatokon túl lehetőség nyílik a megsérült fejfák és párnakövek cseréjére is.
A parancsnok arról is beszámolt, hogy jövőre a dandár Afganisztánban életét vesztett két katonájának, Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyoknak emléktáblát állítanak a Honvédtemetőben.

1595961965

A sírgondozási munkálatok megkezdése előtt a HTBK DSZ megkoszorúzta a Haldokló oroszlán szobrát, majd Takács Attila parancsnok, Pajna Zoltán alpolgármester, valamint a programban részt vevő középiskolák igazgatói és a diákok képviselői egy-egy mécsest helyeztek el annak talapzatán.

1595961965

Fotó: Bán Attila főtörzsőrmester