Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új vezető a Katonai Műszaki Doktori Iskola élén

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2016. március 14. 15:33

Prof. dr. Kende György nyugállományú mérnök ezredes vezeti idén februártól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai műszaki doktori iskoláját. A haditechnikai eszközök kutatás-fejlesztésével is foglalkozó szakember szerint a PhD fokozat megszerzése akkor ér valamit, ha mögötte valós tudás is van.

http://uni-nke.hu/hirek/2016/03/10/uj-vezeto-a-katonai-muszaki-doktori-iskola-elen
A Katonai Műszaki Doktori Iskola (KMDI) 2002 óta működik, korábban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, míg 2012 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A KMDI-ben folyó munka hét kutatási területet ölel fel: ide tartozik például katonai műszaki infrastruktúra, a haditechnika és robotika, a katonai környezetbiztonság, a védelmi elektronika, informatika és kommunikáció, a katonai logisztika és védelemgazdaság, a biztonságtechnika és a katasztrófavédelem. Ezek a kutatási tématerületek közvetlenül épülnek rá a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) mesterképzéseire.

„A tudomány nem más, mint a rendszerbe foglalt józan ész"- mondja Kende professzor, aki szerint, ha valaki az adottságait használva, a megfelelő módszerekkel tudja vizsgálni az új problémákat, az sikeres lehet a tudományos munkában is. A jelenlegi témajegyzékben olyan „slágertémák" is szerepelnek, mint például a robbantásos merényletek elleni védekezés, a kritikus információs infrastruktúrák, az információs műveletek, a pilóta nélküli repülőgép, a harci robotok, a környezetbiztonság vagy éppen a kiberhadviselés. A doktoranduszok ezekből a kutatási témákból is választhatnak majd.

1596010273

„A magyar tudományos élet nagyon sokrétű, aminek egy értékes szeletét jelenti a mi munkánk"- véli Kende György. A professzor szerint ugyanis a doktori iskolában elért kutatási eredményeket a legtágabb értelemben vett védelmi szféra hasznosíthatja. Ráadásul az ezen a területen dolgozó, PhD fokozatot szerzett szakemberek valószínűleg hatékonyabb munkát tudnak majd végezni, mint kisebb képesítéssel rendelkező társaik. „Ez egy nyilvánvaló érték"- hangsúlyozza a professzor.

A napokban jelent meg az NKE honlapján a doktori képzéssel kapcsolatos pályázati felhívás, amely tartalmazza mindazokat az információkat és dokumentumokat, amelyek a felvételihez szükségesek. A Katonai Műszaki Doktori Iskolába egyenruhásokat és civileket is várnak. „Utóbbiak is egyre nagyobb arányban vesznek részt a doktori képzésben"- teszi hozzá Kende György.

A professzor két kutatási projektben is dolgozik témavezetőként. Az egyik a haditechnikai kutatás-fejlesztés hazai és külföldi elméletét, gyakorlatát vizsgálja, míg a másik egy igazi különlegesség: a sakkjáték törvényszerűségeinek és informatikai hátterének lehetőségeit kutatja a harcvezetés, a haditechnikai eszközök hatékony alkalmazása, a döntéshozatal, és a katonai felsőoktatás területén.

A Katonai Műszaki Doktor Iskoláról bővebben itt olvashat.

A doktori képzéssel kapcsolatos pályázati felhívás itt érhető el.