Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb értékes részlet került helyére történelmünkben

Szöveg: Bleszkán Szilárd |  2012. november 12. 13:38

A szabadság végső soron azt jeleni, hogy számíthatunk egymásra, egészen a végsőkig – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Kitaszítva – Befogadva” című kiállításának megnyitóján.

1595944538

A részben a múzeum közgyűjteményéből, másrészt Máday Norbert magángyűjtő fényképeiből és tárgyaiból november 12-én nyílt kiállítás az 1956-os forradalom egy korábban nem látott arcát mutatja be, a hangsúlyt a forradalom éppen 56 évvel ezelőtti leverését követő emigrációs hullámra helyezi.

Máday Norbert az amerikai hírügynökségek fényképeit felvásárolva jutott az egyedülálló fotóanyaghoz, amely az „egyéni szabadságot választó", ám hazájukról soha meg nem feledkezett emigránsok idegenben elkezdett új életét is megeleveníti. A tárgyak között a forradalmárok jellemző öltözete és fegyverei éppúgy megtalálhatóak, mint az ÁVO-sok és a munkásőrök egyenruhája, felszerelései. A kiállítás egy része a forradalom napjaiban a melbourne-i olimpiára készülő sportolóinknak állít emléket.

Az időszaki kiállítás 2013. április 1-jéig várja a látogatókat.

1595944538

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária