Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beavatkoznának a nyugat-afrikai országok Maliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 12. 14:02

A nyugat-afrikai országok tömörülése, a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) megállapodott november 11-én vasárnap, hogy 3300 katonát ajánl fel Mali északi részének visszafoglalásához a terrorizmussal kapcsolatban álló szélsőséges iszlamista csoportoktól.

A katonai beavatkozás tervét elküldik az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely várhatóan november végén adja meg a felhatalmazást a végrehajtásához. A tervet afrikai, európai és ENSZ-szakértők dolgozták ki. Egyelőre hat hónapra szól, amely felkészülési és kiképzési szakasszal kezdődik, támaszpontok felállításával folytatódik Mali déli felében, s ezt követik a tényleges bevetések.

A katonák nagy része Nigériából, Nigerből és Burkina Fasóból érkezik a kontingensbe, de az ECOWAS más tagországai is részt vesznek valamilyen formában az akcióban – közölte Alassane Outtara elefántcsontparti elnök a nigériai fővárosban, Abujában, ahol a térség államfői döntöttek az intervencióról.

Az erő alkalmazása valószínűleg elkerülhetetlen lesz a terroristák és a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető bűnöző hálózatok felszámolásához – hangoztatták a politikusok egy közleményben.