Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb gyakorlaton a csongrádi tartalékosok

Szöveg: 46. Területvédelmi Zászlóalj |  2019. október 18. 10:41

A szeptemberi Szentesi Fokos után, október elején, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság „Fekete Vár 2019” gyakorlatán vettek részt az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonái.

1596070404

A 46. Területvédelmi Zászlóalj állományából összesen 30-an – köztük 9 hivatásos és szerződéses, valamint 21 önkéntes területvédelmi tartalékos katona – vettek részt az eseményen, amit dr. Juhász Tünde, a megyei védelmi bizottság elnöke kezdeményezett. A tartalékosok a gyakorlat során a befogadó nemzeti támogatás feladataira, illetve a rendvédelmi és honvédelmi erőkkel közös tevékenységekre készülhettek fel. A három napos kiképzés egyik érdekessége az volt, hogy a szövetséges csapatokat a Szegedi Hadipark technikai eszközei jelenítették meg.

1596070404

A gyakorlatot a helyszínek szemrevételezése, erődítési anyagok átvétele és a zászlóalj vezetési pontjának berendezése és a szükséges okmányok kidolgozása előzte meg. A települési körlet elfoglalása után a tartalékos katonák erődítési munkálatokat végeztek, felvették az összeköttetést a gyakorlat további résztvevőivel és egy ideiglenes konvojpihenő őrzés-védelmét látták el – járőrszolgálattal és egy ellenőrző-áteresztő pont működtetésével. A gyakorlat során különböző szimulált helyzetekben kellett helyt állniuk: például egy civil gépjármű és a konvoj egyik harceszköze közti balesetnél kellett lezárni az érintett területet együttműködve a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel.

„A gyakorlat jó lehetőséget biztosított az önkéntes területvédelmi tartalékosok felkészítésére, a megyei és a helyi védelmi bizottsággal és a közreműködő szervekkel való együttműködés megerősítésére, valamint a befogadó nemzeti támogatás lehetséges feladatainak begyakorlására" – összegezte a tapasztalatokat Hraska Gábor alezredes, a 46. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

1596070405