Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb kézfogásra van szükség

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. október 9. 7:36

A világbéke létrejöttének érdekében újabb, szélesebb körű kézfogásra van szükség – szögezte le Kelemen József nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnöke, a XXII Katonanemzedéki Találkozó megnyitóján, október 8-án, az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban.

1595961083

A két napos rendezvény megnyitója előtt a Katonanemzedéki Találkozó résztvevői az elhunyt bajtársakról megemlékezve koszorúkat helyeztek el a szövetség állította kopjafánál. Többek között Erdélyi Lajos dandártábornok, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke, Horváth Gábor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka, Vanyur Tibor mérnök ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, Sári Szabolcs alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj megbízott parancsnoka és Kelemen József nyugállományú altábornagy tisztelgett ilyen módon a már nem élő bajtársak emléke előtt.

Kelemen altábornagy a két napos rendezvény megnyitóján egyebek mellett arról beszélt, hogy a  BEOSZ példát akar adni a fiatal generációnak a fegyvernemi kötődés fontosságáról.

„Fiatal bajtársaim: tegyetek meg mindent azért, hogy a katonai hagyományaink tovább éljenek" – hangsúlyozta az elnök.

Kelemen József elmondta azt is: a szövetségnek ma már nincs olyan egyesülete, ahol ne emlékeznének meg a haza szolgálatában életüket áldozott katonákról.

1595961083

Erdélyi Lajos dandártábornok dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök nevében megköszönte a BEOSZ eddigi munkáját és hangsúlyozta: ismerve a világban zajló folyamatokat, a világbéke érdekében meghirdetett újabb kézfogás mindenképpen „támogatandó gondolat".

Beszédét követően a dandártábornok, vezérkarfőnöki szintű elismeréseket adott át a szövetség munkatársainak.

A rendezvényen felolvasták Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának köszöntő levelét is, melyben hallhattuk: a világ lassan legféltettebb értéke a béke és a biztonság lett – ez a XXI. század legnagyobb kihívása. Éppen ezért – fogalmazott a parancsnok – az ehhez hasonló konferenciáknak egyre nagyobb a létjogosultságuk.

1595961084

A Katonanemzedéki Találkozó vendégei többek között előadásokat hallgattak meg a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásáról, az első világháború kitörése 100. évfordulója alkalmából tervezett ünnepségekről is.

A találkozó október 9-én, szerdán folytatódik.

Fotó: a szerző felvételei