Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újból Czövek János lett a Honvédszakszervezet elnöke

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. november 24. 17:00

Újabb négy évre Czövek Jánost választották a Honvédszakszervezet (Hosz) elnökévé. Az érdekképviselet tisztújító küldöttgyűlésén – november 24-én, kedden, Balatonakarattyán – beszédet mondott dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Kun Szabó István vezérőrnagy, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.

1596004538

A gyűlésen a küldöttek megtárgyalták az aktuális szakszervezet-politikai ügyeket, majd döntöttek a következő négy éves ciklus legfontosabb érdekképviseleti, érdekvédelmi feladatairól. A tisztújítás során újból elnökké választották Czövek Jánost, míg alelnökökké Bazsik Istvánt és Szendrei Zoltánt. Az elnökség további tagjai Bácskai István, Nagyfejeő Gábor, Gáspár Tamásné, Garda Zoltán és Sörös István lettek.

Dr. Simicskó István a rendezvényen – hangsúlyozva, hogy mindig tisztességes partnerre talált a katonákért küzdő szakszervezetekben – külön megköszönte az érdekképviseletek munkáját a migrációs helyzetben. Megjegyezte, hogy mindenki maximális teljesítményt nyújtott a válsághelyzetben, és szerinte ez mutatja meg a legjobban a Magyar Honvédség erejét.

1596004538

„Amikor egy ilyen válság kialakul, amikor több százezer ember özönli el Magyarországot és Európát, amikor terrorcselekményeket követnek el (…), akkor felértékelődik a biztonság és azok is, akik ezt garantálni is tudják" – mondta a miniszter. Éppen ezért – tette hozzá – a honvédség szempontjából a válsághelyzet mindig lehetőség is, amikor bebizonyíthatja, hogy képes ellátni a feladatát. A tárcavezető szerint eljött a katonák megbecsülésének ideje, amikor nem csak anyagilag, de számos más módon is ki kell fejezni az elismerést feléjük. Ugyanakkor ez nem csak a politikusok, hanem a társadalom feladata is – fűzte hozzá.

Simicskó István beszélt arról is, hogy nem lehet tovább húzni a hadsereg fejlesztését, és leszögezte, hogy elkötelezett az ügy iránt: „azért jöttünk, hogy segítsünk, azért jöttünk, hogy a fejlesszük honvédséget és emeljük presztízsét" – hangsúlyozta.

1596004538

Kun Szabó István vezérőrnagy felszólalásában kijelentette: a szakszervezet munkájának középpontjában mindig a katona állt, ezért is találták meg könnyen a közös hangot. Hozzátette, hogy új kihívások várnak a honvédelmi tárcára: szeretnének például nagyobb hangsúlyt fektetni a tartalékos rendszer fejlesztésére, valamint a fiatalok megszólítására, de ezekben is számít az érdekképviselet segítségére.

Czövek János megnyitó beszédében az elmúlt négy év egyik legnagyobb eredményének nevezte, hogy sikerült elérni a 30 százalékos béremelést a honvédségben, amelyért a Honvédelmi Minisztériumnak is köszönetet mondott. Kiemelte továbbá, hogy sikerült csatlakozniuk a Liga Szakszervezetekhez, illetve, hogy visszakerültek az Euromil „nagy családjába".

1596004538

Fotó: Tóth László