Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra itthon

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2017. július 26. 7:07

A sikeresen teljesített Tobruq Legacy 2017 többnemzeti, kis-közeli hatótávolságú légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat, valamint az éleslövészet után hazatértek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédjei Csehországból.

A más nemzetekkel együtt tervezett és végrehajtott kiképzések és gyakorlatok felbecsülhetetlen értékkel bírnak a Magyar Honvédség számára. A szakmai fejlődés, a tapasztalatszerzés, a képességek fejlesztése, a NATO elvek és eljárások harmonizációja elengedhetetlen mind az ország védelem, mind pedig a szövetségesi kötelezettségekből adódó feladatok ellátása során.
Nem kivétel ez alól a Rába-parti város alakulata sem: a lérakosok első számú prioritásként kezelték a többnemzeti gyakorlatot, így a határvédelem által rájuk rótt terhek mellett szinte minden rendelkezésre álló időt a csehországi kiképzési eseményre való felkészülésre fordítottak.

1596036642

A befektetett munka meg is hozta gyümölcsét. A gyakorlat során a győri alakulat katonái hatékonyan tudtak együttműködni a többnemzeti zászlóalj állományával, az éleslövészeten hatból hat sikeres rakéta indítás volt a mérlegük, emellett a NATO TACEVAL ellenőrzést is eredményesen zárták.
A kéthetes nemzetközi kiképzési esemény számos kihívást tartogatott. A komoly szakmai erőpróba csúcsát természetesen a július 19-i légvédelmirakéta-éleslövészet jelentette, amelynek teljesítése után mindenki fellélegezhetett egy kicsit. Az érdemi munka nagy részét szerda estig elvégezték a győri terepruhások, ám néhány apróbb feladat még várt rájuk.

1596036642

Július 20-án a képességfelmérés előzetes értékelése mellett a haditechnikai eszközöket kellett felkészíteni a haza településre, míg másnap a gyakorlat záró ünnepségén sorakoztak fel a katonák, majd egy búcsúesten vettek részt. Némi idő jutott azért a kikapcsolódásra is, ugyanis egy rövid kirándulás keretében a magyar kontingens megtekinthette Karlovy Vary látnivalóit.
A skarlátpiros barettsapkás katonák helytállását a helyszínen nyomon követő Könczöl Ferenc ezredes a lövészetet követően megköszönte az elmúlt hónapok során hozott kitartó erőfeszítéseket. Az alakulat külszolgálatra távozó parancsnoka az állományhoz szólva hangsúlyozta; büszkék lehetnek teljesítményükre. „Nemcsak megértették a feladat lényegét, hanem maximálisan meg is feleltek az elvárásoknak, amelyet a célt ért rakéták vitathatatlanul igazolnak."

1596036642

Ki kell emelni, hogy Csehország mellett a gyakorlat romániai helyszínén is elismerték a magyar katonák kimagasló teljesítményét. A romániai bázis zárórendezvényén az amerikai 10. Air and Missile Defense Command parancsnokától Puskás István százados vehetett át elismerést a gyakorlat előkészítésében és tervezésében végzett munkájáért, míg a Csehországban a NATO ellenőrök által már kitüntetett Nyemcsek Dániel őrmesternek ezúttal a „Hero of the Battle" elismerő címet adományozták.
A Tobruq Legacy 2017 gyakorlat tehát lezárult, a magyar kontingens fő erői a július 22-i vasúti rakodást követően visszatértek Győr helyőrségbe. A felhalmozódott tapasztalatok összegzése van még hátra, amely idén kiemelt jelentőségű, ugyanis a gyakorlatsorozat jövő évi felvonásának Magyarország ad otthont.

1596036642


Fotó: a szerző felvételei