Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra méltó helyen áll a kiskőrösi Szomorú katona

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. november 13. 19:08

Visszahelyezték a városközpontba, majd ünnepélyesen felavatták Kiskőrös első világháborús emlékművét, a városi köznyelvben Szomorú katonának nevezett szobrot november 13-án. 

1596023129

Az első világháború a kiskőrösi lakosságtól is rendkívül sok áldozatot követelt: a legújabb kori kutatási adatok alapján 420 beazonosítható hősi halottja, sok száz sebesültje, eltűnt és hadifogságba került polgára volt a városnak a világégésben. Az innen besorozott katonák döntő többsége a kecskeméti székhelyű császári és királyi közös hadsereg kecskeméti székhelyű 38. gyalogezredében szolgált, és harcolt a szerbiai, és orosz frontokon, valamint a Doberdónál. Már a háború első évében, 1915-ben megfogalmazódott egy emlékmű felállításának gondolata az áldozatok emlékére, azonban az elhúzódó háború és annak következményei miatt Damkó József budapesti szobrászművész katonaalakjának ünnepélyes felavatása csak 1924. november 2-án történt meg.

1596023129

Az 1960-as évek végén jelentős átalakítások történtek Kiskőrös központjában, a szobrot is eltávolították a városközpontból, és a város legszélén lévő katolikus temető előtti területre helyezték át. Az évek folyamán a szoborral senki sem foglalkozott érdemben, emiatt az ezredfordulót követő évekre rendkívül leromlott az állapota. 2015 őszétől igen sok lakossági jelzés érkezett a város önkormányzatához, hogy érdemes lenne visszahelyezni a megújult városközpontba a méltatlanul elfeledett alkotást. A helyi képviselőtestület végül sikeres pályázatot adott be a szobor restaurálására, így most, a százéves évfordulóra újra méltó helyére kerülhetett a Szomorú katona.

1596023129

„Az első világháborús emlékművek, így a most méltó helyére visszakerült Szomorú katona is a magyar és szűkebb értelemben a helyi, a kiskőrösi megmaradás őrei" – mondta az avatáson megjelent Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár. „Pusztán azzal, hogy megvannak, a felejtésre ítéltetés évtizedei után újra olvashatjuk talapzatán a város elesett honvédőinek neveit, és újra fejet hajtunk előttük."

A megemlékezés végén az államtitkár, a város vezetése, az intézmények és a civil szervezetek képviselői koszorúzással hajtottak fejet Kiskőrös hőseinek emléke előtt, és újra köszöntötték a város szívében a Szomorú katonát.

1596023129

Fotó: a szerző felvételei