Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra olvasható az elesett hősök neve

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. szeptember 21. 11:02

Közös összefogás eredményeként 115 olvashatatlan párnakő újult meg a debreceni Honvédtemetőben az I. világháború kitörésének századik évfordulójára. A kövek cseréje a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatásával valósult meg, együttműködve az MH 5. Bocskai István Lövészdandárral, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetével, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal és azokkal, akik rendszeres és állandó résztvevői a hadisírok gondozásának.

„A Nagy Háború áldozatai nyugszanak e temetőben, akik egymással vállvetve harcoltak és egyenként feláldozták életüket hazájuk oltárán. Az itt nyugvó katonák teljesítették kötelességüket, harcba indultak saját országaik igazáért, keményen küzdöttek egészen addig, amíg egy, a fronton szerzett sérülés vagy a lövészárkok embertelen körülményei miatt kialakult betegség meg nem akadályozta őket ebben" − kezdte ünnepi beszédét Polyák András alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnökhelyettese és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének elnöke. „Megannyi fiatalon derékba tört élet, temérdek fájdalom, családi és egyéni tragédia sűrűsödött itt össze. Magyar királyi, közös császári és királyi, osztrák, német, porosz alakulatok katonái találtak itt végső nyughelyet, sokak közülük szülőföldjüktől és szeretteiktől távol. Ezért is olyan fontos, hogy legyenek szorgos kezek, amelyek elvégzik mindazt, amit az emberi tisztesség diktál." Beszéde végén az alezredes megköszönte mindazok áldozatos munkáját, akik szabadidejükből rendszeresen áldoznak időt arra, hogy rendbe tegyék a sírok környékét, és láthatóvá teszik az elhalványult neveket.

1595979330

A párnaköveket Kruppa Tamás görög katolikus püspöki helynök áldotta meg.
Az ünnepi megemlékezést követő temetőbejárás során számos érdekes történetet hallgathattak meg az érdeklődők a Hősök temetőjéről, amelyben az 1800 első világháborús sírból mindössze egyetlenegyben nyugszik női áldozat. A temető számos irodalmi alkotás ihletője vagy megírásának színhelye volt. Oláh Gábor Szerelem és halál című regénye bizonyosan a temető fái között íródott, de Szabó Magda is említést tesz Régimódi történetében egy bizonyos Miklóssy-családról, akiknek fiai a temetőben nyugszanak. A kutatások szerint valóban élt Debrecenben egy Miklóssy-család négy fiúval, akiket a háború kitörésekor elvittek a frontra. A négy fiúból három röviddel a háború kitörése után, alig egy hónap leforgása alatt vesztette életét, a negyediket pedig ezt követően leszerelték. A három Miklóssy-fiú is ebben a temetőben lelt végső nyugalomra.

1595979331

A rendezvény előtti órákban a Kossuth-laktanya könyvtárában hadisírkutatással kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Az előadók – Martinkovics Katalin és Csákvári Sándor – évek óta elkötelezetten kutatják a háborúkban elesett katonák sírjait, személyazonosságukat, gyökereiket és történeteiket. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének kutatócsoportja és az ők aktív kutatómunkája is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a debreceni Hősök temetőjében örök nyugalomra helyezett egykori katonák és áldozatok adatai mára kilencven százalékos feldolgozottságot mutatnak. A napokban kicserélt párnakövek pedig 115, a háborúkban elhunyt hősnek tették ismét láthatóvá, olvashatóvá elhalványult nevét és emlékét.

1595979331

Fotók: a szerző felvételei