Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újraválasztották Vizi E. Szilvesztert a MAT élén

Szöveg: Kovács Attila |  2016. május 18. 17:07

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Atlanti Tanács (MAT), amelyen egyhangú szavazással újabb három évre megerősítették elnöki tisztségében prof. dr. Vizi E. Szilveszter akadémikust. A MAT tagsága megválasztotta az alelnököket, illetve döntött a felügyelőbizottság elnökének és és tagjainak személyéről is.

A MAT alapszabályzata értelmében háromévente rendeznek tisztújító közgyűlést, amelyre ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia épületében került sor.

1596013587

Bevezetőjében a MAT elnöke értékelte a vezetése alatt eltelt időszakot, amelyet alapvetően sikeresnek nevezett. Mint elmondta, a Magyar Atlanti Tanács megítélése jó, mind a kormányzat, mind pedig az intézmények, a társadalmi szervezetek, a lakosság részéről. Vizi E. Szilveszter kiemelte az együttműködést a Honvédelmi Minisztériummal, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, illetve szólt arról, hogy az elmúlt esztendőben kiemelkedő kapcsolatot alakítottak ki az Emberi Erőforrások Minisztériumával is. Ugyancsak szólt a hazánkban akkreditált NATO-tagországok külképviseleteivel történő együttműködésről, hangsúlyozta az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének aktív szerepét a MAT rendezvényein, külön kiemelve a Colleen Bell nagykövet asszony és a MAT között kialakult személyes jó kapcsolatokat.

,,A magyar kormány kulcsfontosságúnak tartja a nem kormányzati szervezetként működő MAT működését, amely az elmúlt években számos jelentős konferenciát, rendezvényt tartott, és lehetőséget nyújtott az atlanti gondolatok, eszmeiség hirdetésére" – jelentette ki a MAT elnöke.

1596013588

Az elnöki, illetve a felügyelőbizottsági beszámolót követően tartották a tisztújítást, amelyen a MAT elnökét egyhangú szavazattal megerősítették tisztségében. A közgyűlés megválasztotta a MAT alelnökeit is: Felkai Anna, Hardy Ilona, Szemerkényi Réka, Szentiványi Ágnes, Csóti György, Erdős André, Szent-Iványi István, illetve Siklósi Péter került az elnökségbe. A felügyelőbizottság elnökének Kovács Árpádot, tagjainak Stadler Jánost és Vogel Dávidot választották.

A tisztújítást követően Vizi E. Szilveszter megköszönte a tagság bizalmát és megerősítette: a MAT a továbbiakban is hazánk NATO-tagságának, az abból fakadó feladatok ismertetésének, az észak-atlanti szövetséggel összefüggő ismeretterjesztésnek szenteli tevékenységét.


Fotó: archív