Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rehabilitációs kezelésen négy pesmerga a Honvédkórházban

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. május 18. 16:45

Harctéri sérüléseket szerzett az a négy kurd pesmerga, akiket május közepe óta kezelnek az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházban – közölte dr. Tamás Róbert orvos ezredes, az intézmény megbízott orvosigazgatója május 18-án, szerdán a fővárosban.

Az igazgató elmondta: a kurd harcosok rehabilitációja zajlik a kórházban, ami azt jelenti, hogy az életveszélyes állapoton már túl vannak, Magyarországon kisebb orvosi beavatkozásokat hajtanak végre rajtuk. Várhatóan 4-5 hétig kezelik őket a Magy Honvédség egészségügyi intézményében.

1596013586

Tamás Róbert megjegyezte, hogy nem ez az első ilyen csoport, hiszen – a külgazdasági és külügyminiszter, majd pedig a honvédelmi miniszter döntése nyomán – az év elején már járt az országban egy pesmerga csoport.

Az ezredes kifejtette, hogy tavaly májusban a kurd régió külügyi hivatala azzal a kéréssel fordult a magyar külgazdasági és külügyminiszterhez, hogy az ország vegyen részt a pesmerga sérültek ellátásában. A külügyi tárca vezetőjének pozitív válasza után – 2015 szeptemberében – a Honvédkórház egyeztetett a kurd partnerrel, és rögzítették a betegek fogadásának, illetve ellátásának részleteit. Végül a honvédelmi miniszter novemberi döntése nyomán öt kurd – egy tolmács és négy sérült – érkezett idén februárban Magyarországra. Ők négyhetes kezelés után tértek haza.

1596013586

Fotó: Máthé Zoltán (MTI)