Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán terület-ellenőrzések Magyarországon

Szöveg: Csányi Árpád alezredes |  2018. június 1. 18:49

Május 21-26. között, az Európai Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések (CSBM) 2011. évi Bécsi Dokumentuma és az erre alapuló magyar-ukrán kétoldalú megállapodás előírásai szerint, két terület-ellenőrzést hajtott végre Ukrajna Magyarországon.

Az ilyen jellegű feladatok alapvető célja, hogy az ellenőrző állam képviselői meggyőződjenek arról, hogy a fogadó fél nem folytat olyan méretű katonai tevékenységet, amelyet előzetesen be kellett volna jelentenie a Bécsi Dokumentum részes államainak. Miután e tevékenységek legtöbbször katonai gyakorlatokat jelentenek, ezért a terület-ellenőrzések főként a gyakorló- és lőterek megtekintését, illetve a kijelölt térség légi megfigyelését foglalják magukban. A kétoldalú megállapodás esetében annyi korlátozás áll fenn, hogy az ellenőrzés kizárólag a magyar-ukrán határtól számított 125 kilométeres zónában végezhető.

1599188067
A Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztály Fegyverzet-ellenőrzési Osztálya által vezetett, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága által megerősített kísérőcsoport általános tájékoztatót adott a kijelölt területekről, majd szárazföldi és légi megfigyelést biztosított a vendégeknek.

Az ukrán ellenőrcsoport elsőként a Balmazújváros, Barabás és Létavértes határolta térségbe látogatott. Tájékoztatót kaptak az MH 5. Bocskai István Lövészdandárról, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezredről, a területileg illetékes határrendészeti szervezeti egységekről, valamint megismerkedtek a debreceni dandár hajdúhadházi kiképzőbázisával, amelyet követően mintegy másfél órás helikopteres repülés keretében figyelték meg a kijelölt területet.

Az ország középső részére, az Ihász, Újszász, Szank és Csopak határpontok közötti területre eső második ellenőrzési feladat Székesfehérváron kezdődött, ahol az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj és az MH Pápa Bázisrepülőtér képviselői adtak tájékoztatást szervezeteik történetéről, felépítéséről és aktuális tevékenységéről. Ezután az ellenőrök az MH Bakony Harckiképző Központot, illetve alárendeltjei közül a hajmáskéri bázist keresték fel. A folytatásban az ukrán csoport az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis mindennapi életébe kapott bepillantást, majd megtekintette a táborfalvi gyakorlóteret és környékét.

Az ellenőrcsoport hivatalosan is megerősítette, hogy a tájékoztatókban elhangzott információk, továbbá megfigyeléseik alapján Magyarország mindenben eleget tesz nemzetközi vállalásainak, és nem folytat a megjelölt területeken bejelentésköteles katonai tevékenységet.

1599188068

 Fotó: Igor Nagnibida alezredes és Fekete Zsuzsanna százados