Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2019. december 17. 17:59

Idei második ülését tartotta a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport december 17-én, kedden, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A rendezvényen részt vett Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

1596073891

A tanácskozást Szabó József ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Humánszolgálati Főnökség humánszolgálati főnöke, a Munkacsoport titkára moderálta. A részvevők a Magyar Honvédséggel szoros kapcsolatot ápoló, nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat tömörítő civil szervezetek – Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Országos Szakszervezete, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége – elnökei és képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az idősekről történő gondoskodás feladataiban érintett szervezeteinek – HM Humánpolitikai Főosztály; HM Vagyonfelügyeleti Főosztály; HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály; HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály; MH Egészségügyi Központ – képviselői voltak.

1596073892

Szabó József ezredes köszöntőjét követően Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, 2019 a Magyar Honvédség tekintetében nagyon sok előkészítő munkának az éve volt. Hozzátette: a Magyar Honvédség aktuális létszámának feltöltése, a haditechnikai beszerzések és az új képességek kialakítása mellett kiemelten fontos a haderő utánpótlásának biztosítása is, ezért szükség volt egy honvédelmi nevelési koncepció kialakítására. A helyettes államtitkár elmondta azt is: a Magyar Honvédség kötelékébe lépő katonák 39 százaléka a toborzórendszeren keresztül érkezett a rendszerbe, azonban 40 százalékuk a környezetükből szerzett információk alapján jelentkezett a Honvédségbe. „Vélhetően azok a nyugdíjas közösségek vannak e mögött jelentős részben, amelyeket ti képviseltek. Ezért is nagyon fontos a tárcának a nyugdíjas közösségek aktivitása."

Erdélyi Lajos egyebek mellett szólt arról is, az elmúlt évhez hasonlóan az idei év végén is jelentősebb támogatásra került sor a nyugdíjas szervezetek részére és idén személyi támogatás is történik.

1596073892

A következő év feladataival kapcsolatban a helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tekintetében a legfontosabb feladat a Honvédelmi és Haderőfejlesztési program folytatása, ezen belül a haditechnikai eszközök beszerzése, az ezzel kapcsolatos infrastrukturális feltételek biztosítása, valamint a személyi állomány növelése. Komoly tervező munkát igényel a veterán és obsitos program bevezetése is, amelyről várhatóan jövő kora tavasszal születik döntés.  

Ezt követően került sor a napirendi pontok megvitatására, amelyek között szerepeltek a nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat érintő aktualitások, valamint a tárca jövőben elképzelései; a vásárlási kedvezmények kiterjesztése a nyugállományú katonákra és honvédségi nyugdíjasokra; a nyugdíjas-otthoni elhelyezés elősegítésének tapasztalatai, további lehetőségei; a nyugállományú klubok és egyesületek támogatásának tapasztalatai, további lehetőségei.

1596073892