Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a katonák érdekei

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Dévényi Veronika |  2019. december 17. 17:46

Megszületett a megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum között a jövő évi, alapvetően béren kívüli illetményekről. A dokumentum tartalmáról Benkő Tibor honvédelmi miniszter adott tájékoztatást december 17-én, Budapesten.

1596073888

A honvédelmi tárca személyi állományának 2020-ra vonatkozó, illetményen kívüli juttatásokról szóló megállapodást írt alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Czövek János alezredes, elnök, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetét Varga István elnök, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét pedig Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, elnök képviselte.

A dokumentumok aláírása alkalmából Benkő Tibor hangsúlyozta: a szerződés a katonákról, a honvédelmi alkalmazottakról, a honvédelem ügyéért tevők elismeréséről szól. Mint mondta, a tárca egészen kivételes helyzetben van, hiszen kiváló és példaértékű az együttműködés az érdekvédelmi szervezetekkel. „Az érdekképviseletek szándéka találkozik a parancsnoki, vezetői akarattal, s találkozik a végrehajtó állomány szándékával is" – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, az aláírással tizenkét területen születik megállapodás arról, ami a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lényege is, azaz a katonák érdekei a legfontosabbak. „Ez az együttműködés ékes példája annak, hogy itt nem belső harcok dúlnak érdekvédelmi szervezetek és vezetők között, hanem szoros együttműködés köttetik, olyan célok érdekében, amelyek kedvezőek mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára" – mondta a miniszter.

1596073888

Benkő Tibor hangsúlyozta: kiemelt figyelemmel kísérik a honvédelmi alkalmazottak érdekeit is, hiszen nélkülük a Magyar Honvédség és a tárca nem tudná megvalósítani a célkitűzéseit. A jövőben az ő illetményüket is növelni kívánja a tárca. Mint mondta, a visszajelzések alapján is világosan látszik, hogy jó ötlet volt a közalkalmazotti helyett a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyt bevezetni.

A miniszter rámutatott: arra törekedtek, hogy a személyi állomány béren kívüli juttatása ne legyen kevesebb, mint az előző években volt, ugyanakkor nem feledkeznek meg a bér-jellegű juttatásokról sem. Az a bérgazdálkodás, amit a tárca megalkotott, jó irányba viszi a honvédelem ügyét, ám a legfontosabb célok között szerepel a katonák és a honvédelmi alkalmazottak illetményének további emelése. A Honvédelmi Minisztérium bérgazdálkodása jó irányba indult el – emelte ki újságírói kérdésre Benkő Tibor, hozzátéve: ez teszi lehetővé, hogy további bérfejlesztésre is van lehetőség. „Ha így haladunk tovább, akkor elégedett katonákkal, honvédelmi alkalmazottakkal tudjuk a munkánkat folytatni, és megvalósítani azokat a célokat, amelyeket kitűztünk" – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

1596073888