Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. szeptember 13. 15:51

Szeptember 12-én ötödik alkalommal ült össze a Parlamentben a januárban megalakult bizottság, amelyben a honvédelmi tárcát Vargha Tamás, a minisztérium parlamenti államtitkára képviseli. A szervezet feladata a magyar zsidóság deportálásának hetvenedik évfordulójáról való méltó megemlékezés − emlékév − előkészítése és a tények ismertetése, a tanulságok átadása a mai fiatal nemzedék számára.

1595959850

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár bejelentése szerint jövő tavaszra a kormány tervei szerint elkészülhet egy holokauszt-emlékhely és oktatási központ a józsefvárosi pályaudvaron. A projekt megvalósításában a MÁV mellett részt vesz a Terror Háza Múzeum is, amelynek igazgatóját, Schmidt Máriát arra kérték, hogy a pályaudvaron létesítendő oktatási központ tematikáját meghatározandó, hozzon létre hazai és külföldi történészekből álló kutatócsoportot.

1595959850

Fürjes Balázs kormánybiztos felelőssége, hogy 2014 tavaszára készüljön el a józsefvárosi emlékhely, amelynek megvalósításához a kormány ötmilliárd forintot rendelt. Az államtitkár arról is szólt, hogy ezen az összegen felül a hazai civil szervezeteknek, a zsidó közélet szervezeteinek és az oktatási intézményeknek 1,5 milliárd forintos alapot hoztak létre, hogy helyi szinten is lehetővé tegyék az emlékezést. Ebből a keretből lehet pályázni tudományos publikációkra, tanulmányok készítésére, illetve a holokauszt művészeti feldolgozására. A civilek és az önkormányzatok is pályázhatnak helyi kezdeményezésekre, a helyi identitást erősítő ügyekre is. Október 1. és november 15. között fogadja a testület a pályázatokat, és december 15-ig bírálják el azokat. A megítélt összegeket januárban utalják a pályázóknak, a pénz odaítéléséről a végső döntést a Miniszterelnökség hozza meg. A szándék szerint az oktatási központnak európai szinten is vezető intézménnyé kell válnia, és a külföldi fiataloknak is be kell mutatnia a magyar történelem holokauszthoz fűződő emlékeit. Lázár János azt is jelezte, hogy az UNESCO a magyar tematikus év fővédnökségét minden bizonnyal elvállalja.

1595959850

Schmidt Mária – többek között − arról beszélt, hogy elsősorban a fiatalokhoz kívánnak szólni ezzel a kiállítással. Világossá kell tenni számukra is − fogalmazott −, hogy mit jelent, amikor valakiket származásuk vagy vallásuk miatt megkülönböztetnek, megaláznak, és végül elveszik az életüket.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke egyebek mellett kifejezte örömét, hogy a szövetség kezdeményezésére kezdődött el az emlékév tervezése. Úgy fogalmazott, hogy „sok katartikus pillanat" volt 70 évvel ezelőtt, de az oda vezető folyamatot is be kell mutatni az emlékévben.

1595959850

Fotó: a szerző felvételei