Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a NATO Műszaki Munkacsoport

Szöveg: MHP Haderőnemi Szemlélőség (szárazföld) | Fotó: MILENG WG |  2020. február 3. 8:17

Tizenkilencedik alkalommal ülésezett a NATO Műszaki Munkacsoportja (MILENG WG) a németországi Ingolstadtban települt NATO Műszaki Kiválósági Központban (MILENG COE) január 28-31. között.

1596075673

A Magyar Honvédség képviseletében háromfős csoport vett részt a munkacsoport különböző paneljeinek munkájában.

Kaszanyi Sándor alezredes, az MHP Haderőnemi Szemlélőség (szárazföldi) kiemelt műszaki főtisztje – egyben a delegáció vezetője – az Infrastuktúra Menedzsment Panel (IMP) munkájában vett részt, ahol a telepíthető manőver erők tábori elhelyezése során felmerülő infrastrukturális feladatok szabályzói hátterével, az intelligens energia felhasználási elveivel, technológiáival kapcsolatos kidolgozói munka folyt.

Oláh Zsolt őrnagy, az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség műszaki referens főtisztje a Doktrínális és Tervezési Panel (DPP) tagjaként betekintést nyert a NATO műszaki doktrínáinak aktuális helyzetébe, fejlesztési irányaiba, a tervezési folyamatokba.

Rábel Gábor őrnagy, az MH Logisztikai Központ műszaki főtisztje az Anyagi-technikai Panel (MATP) munkájában vett részt, ahol a műszaki szaktevékenységek technikai-, logisztikai hátterének fejlesztési irányelveit vitatták meg.

Az ülésen részt vett továbbá a Kiválósági Központ állományában szolgáló Princz Zsolt alezredes is, aki mindamellett hogy vezette a Terminológiai Panel munkáját, segítségére volt a magyar csoportnak is.

A résztvevők – a panelek munkaértekezletein felül – plenáris üléseken kaptak tájékoztatást a munkacsoport elmúlt időszakban elvégzett feladatairól, elért eredményeiről, a folyamatban lévő doktrinális és technikai fejlesztésekről.

A rendezvény záró napján az egyes panelek által végzett munkák jelentésein felül meghatározták a következő munkacsoport ülésig (2020. június 15-19.) elvégzendő feladatokat, valamint ismertették a központ szervezésében, 2020-ra tervezett rendezvényeket.

A MILENG WG 2020-as fő célkitűzése: megoldást találni a NATO széles vízi akadály leküzdő képességének fejlesztésére, ezért a rendezvények közül kiemelt jelentőségű az a többnemzeti hídépítési kiképzés, amelyet novemberben Németországban szerveznek, és amelyre az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 6 fős csoportján felül, az amerikai és osztrák műszakiak is jelezték részvételi szándékukat.

CímkékműszakiNATO