Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a TISZA Műszaki Zászlóalj irányító testülete

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. szeptember 3. 21:11

Eredményes egyeztetéseket folytattak Budapesten, szeptember 3-án a TISZA Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj irányító testületének tagjai.

1595999706

Magyarország, Románia, Ukrajna és Szlovákia képviselői Budapesten, 2002. január 18-án írta alá a TISZA Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj létrehozásáról szóló megállapodást. A zászlóalj alaprendeltetése a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett esetleges katasztrófa esetén – bármely fél kérésére – a helyi lakosságnak történő segítségnyújtás, illetve a károk megszüntetésében való részvétel, de teljes egészében történő alkalmazásra még szerencsére nem került sor. Nemzeti moduljait ugyanakkor rendszeresen alkalmazzák a részes nemzetek területén bekövetkező katasztrófák, elsősorban árvizek alkalmával. A magyar modul személyi állományát, valamint technikai eszközeit a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalja és Harctámogató Műszaki Százada biztosítja. A zászlóalj évente közös gyakorlatot hajt végre Blonde Avalanche (Szőke Lavina) néven, amely minden évben az adott évi vezető nemzetnél folyik.

1595999707

A Blonde Avalanche 2015-öt Magyarországon, Szentes és Hódmezővásárhely körzetében hajtják végre. A gyakorlaton megfigyelőként részt vesznek Ausztria és Szerbia katonai képviselői is, és vele párhuzamosan Budapesten tartották az irányító csoport, illetve a munkacsoport ülését. Ennek egyik fő témája a felelősségi körzet kibővítése volt a Dunára és vízgyűjtő területeire.

Mint dr. Orosz Zoltán altábornagytól a csütörtöki ülés után megtudtuk, a részes államok vezérkarfőnök-helyetteseiből álló irányító testület azt vitatta meg a budapesti Hadik Hotelben, milyen feladatokat terveztek és hajtottak végre az elmúlt évben a felkészítéssel kapcsolatosan, illetve természetesen az idei gyakorlat végrehajtásáról, illetve a jövő évi tervekről is szó esett. „2002 óta sok minden megváltozott, így az elmúlt években felmerült: terjesszük ki a zászlóalj alkalmazási-felelősségi körzetét a Dunára is" – mondta a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese. „Az erre vonatkozó egyeztetések katonai-politikai vezetői szinten megtörténtek, és mivel most Magyarország a zászlóalj letéteményese, mi kezdeményezzük a jogi dokumentumokban az erre vonatkozó módosítást, és mi is végezzük el. Ezt követően a zászlóalj műszaki egyezményének módosítása már a jövő évi elnökségi szerepet betöltő Románia feladata lesz. A mai ülésen azt egyeztettük, milyen változásokat kell eszközölni ennek szövegében, hiszen itt minden csak teljes konszenzussal történhet – így a működést biztosító alapdokumentumok szövegének megváltoztatása is."

1595999707

Orosz Zoltán hozzátette: az évről évre végrehajtott közös gyakorlatok, felkészítések szintén erősítik a bizalmat, segítik a kiképzést, a jobb megértést, és legalább olyan fontosak, mint az alaprendeltetés. Ami az ukrán válságot illeti, az altábornagy kérdésünkre elmondta: ugyan érzékelnek bizonyos nehézségeket a kialakult helyzettel kapcsolatban, ám a TISZA Műszaki Zászlóalj működésében mindez tavaly sem okozott fennakadást a közös felkészítések, összekovácsolások során, és idén, illetve jövőre sem fog.

1595999707

Fotó: Tóth László