Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Uniós támogatással valósul meg a Magyar Honvédség ócsai üzemanyagraktárának kármentesítése

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. augusztus 17. 13:24

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala Az MH Ócsa, üzemanyagraktár területén feltárt szénhidrogén szennyezettség kármentesítése – II. szakasz elnevezésű (KEHOP-3.3.1-16-2016-00001 azonosító számú) pályázattal 160,40 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

A II. szakaszban a projekt célja az ócsai használaton kívüli üzemanyagraktár és a hozzá kapcsolódó területeken kialakult szennyezett terület teljes körű megtisztítása.

A projekt I. szakasza során a bázis területén talált meglévő felszíni és felszín alatti üzemanyagtartályok felszámolása, az épületek elbontása megtörtént. A kármentesítés létesítményei kiépültek és üzemeltetésük elindult. A sikeresen zárt első projekt keretén belül a külső területeken végzett mérések kimutattak további szennyeződést, amelyek miatt szükségessé vált a munkálatok folytatása a projekt újranyitásának segítségével. A külső területeken megtalálható további szennyezettség eltávolítása a két projektben, ezáltal egymással összefüggő feladatként teljesül. A projekt II. szakasza folyamán a korábban már kiépített létesítmények további üzemeltetésével kerül sor a terület teljes körű környezeti kármentesítésére. A projekt II. szakasza az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A 2020 decemberéig megvalósuló európai uniós fejlesztés eredményeként 7 hektárral csökken az ország összes kármentesítendő területének nagysága. A hosszú időszakon át elszivárgott szennyezőanyagok a megállapított kockázati koncentrációk alá tisztulnak majd.
A projekt megvalósításával hosszútávon gondoskodhatunk a tiszta környezetről és a természeti erőforrások megőrzéséről a jövendő generációk számára.

A projektről bővebb tájékoztatást a http://hm.vedelemgazdasagihivatal.kormany.hu/kornyezetvedelem oldalon olvashatnak.