Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

OSDH: a lázadók lelőtték a kormányerők egyik harci gépét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 17. 13:14

Lelőtték a szíriai kormányhadsereg egyik harci repülőgépét a lázadók egy tűzszüneti övezetben, a délnyugat-szíriai esz-Szuveida tartományban – jelentette augusztus 15-én, kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A szíriai hadsereg néhány órával később az állami televízió jelentése szerint azt közölte, hogy lezuhant egy Mig-21-es vadászgépe a Jordániával határos esz-Szuveida tartományban, de nem tett említést arról, hogy a gépet lelőtték volna. A jelentés szerint vizsgálat indult a katasztrófa okának tisztázására.

A lázadók szerint a pilóta túlélte a zuhanást. Őt a lázadók foglyul ejtették, és számos képet is közzétettek róla és a vadászgép roncsairól.

A tartományban – a szintén délnyugat-szíriai Deraa és el-Kuneitra tartományokkal egyetemben – július 9. óta van érvényben tűzszünet, amelyről még Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök állapodott meg júliusban a G20 csoport hamburgi csúcstalálkozóján.

Az OSDH ezenkívül beszámolt arról is, hogy szintén kedden legalább öt civil vesztette életét az északnyugat-szíriai Aleppót ért tüzérségi támadásban, amelyet a lázadók intéztek a város nyugati pereméről. A Szíria második legnagyobb városának számító Aleppó tavaly december óta áll a kormányerők ellenőrzése alatt, amelyeknek több hónapos ostrom és a lázadókkal vívott heves harcok után sikerült teljesen bevenniük a várost.