Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepeltek a repülésirányítók

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. június 1. 11:14

Kecskeméten ünnepelték a fegyvernemi napjukat, június 1-jét a Magyar Honvédség repülésirányítói. A találkozót a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai repülő tanszékének és a házigazda repülőbázis légiforgalmi irányító központjának a munkatársai szervezték.

1595994683

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartották idei találkozójukat a katonai repülésirányítók. A rendezvényre nyolcvanhatan tudták elfogadni a meghívást. A fegyvernem aktív és már nyugállományban lévő képviselőit, valamint az őket felkészítő oktatókat Grécs György ezredes köszöntötte.

1595994683

„Önök igen speciális szakterület képviselői. Feladatrendszerük sokoldalú. A haza védelmében nélkülözhetetlen a szerepük, és békeidőben is felelősségteljes a munkájuk. Elismerés illeti azokat a volt kollégáinkat, akiknek a szakma fejlődését, fejlesztését köszönhetjük, akik elhivatottságukkal megbízható, szilárd alapot teremtettek ehhez a pályához. Köszönet a mai kor katonai repülésirányítóinak is, akik magas fokú szakmai felkészültségükkel nap mint nap segítik a munkánkat, akik nélkülözhetetlen láncszemei a magyar légierő gépezetének!" – mondta a kecskeméti repülőbázis törzsfőnöke, majd tájékoztatta a vendégeket az alakulat felépítéséről és a NATO szövetségi rendszerében vállalt feladataikról.

1595994683

Ezt követően Lovász Gábor őrnagy tartott előadást a hadműveleti központ munkájáról, majd a találkozó résztvevői egy statikus bemutató keretében közelről is megismerkedhettek a Gripenekkel, megnézhettek egy kiképzési repülést, az irányítótoronyban pedig az éppen szolgálatban lévő kollégáikkal is elbeszélgethettek.

1595994683

Annak ellenére, hogy több mint fél évszázada annak, hogy Szolnokon megkezdte tanulmányait az első vadászirányító-megfigyelő tancsoport, a fegyvernem képviselőnek ez csak a negyedik találkozójuk volt. Dr. Palik Mátyás alezredestől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Üzemeltető Intézet Katonai Repülő Tanszék tanszékvezetőjétől megtudtuk: a repülésirányítók első alkalommal 2012-ben, Pápán szerveztek egy baráti találkozót. A következő évben pedig már hivatalosan is a fegyvernem napjaként ünnepelhették a pápai összejövetelük napját, június 1-jét.

1595994683

A katonai repülésirányítók napja alkalmából, eredményesen végzett szakmai munkájuk elismeréséül a Honvéd Vezérkar főnöke az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ állományából Nagy Dániel József főhadnagynak emléktárgyat, Kovács Attila hadnagynak emléklapot adományozott. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka pedig Paksi Sándor főhadnagy munkáját emléktárggyal köszönte meg.

1595994684

Fotók: a szerző felvételei