Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi állománygyűlés a híradók napja alkalmából

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy |  2016. szeptember 19. 8:02

Központi ünnepi állománygyűlésen vettek részt az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái a híradók napja alkalmából a székesfehérvári Alba Regia laktanyában, szeptember 15-én.

„Puskás Tivadart, a világszerte ismert tervezőt és műszaki tudóst választották példaképüknek a híradó katonák, így lett Puskás születésének napja a híradó fegyvernem ünnepnapja. A tudós munkássága a mai napig hatással van a híradók fegyvernemének alapértékeire" – hangzott el Benda László ezredes ünnepi beszédében. A parancsnok kiemelte a katonák fáradhatatlan, áldozatos munkáját.

A központi ünnepi állománygyűlésen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Huszár János vezérőrnagy emléktárgyat adományozott Pintér István alezredesnek, az Alföldi Híradó és Informatikai Központ (AHIFK) parancsnokának, a Magyar Honvédség kötelékében, beosztásaiban huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája, a szakterületén végzett eredményes tevékenysége elismeréseként.

1596020116

A híradó-informatikai szakállomány jelenleg a Brave Warrior 2016 és a Black Swan 2016 gyakorlatok támogatását hajtja végre. A katonák önálló, a honvédség intranethálózatától független informatikai rendszereket alakítanak ki és üzemeltetnek több különböző magyarországi, valamint külföldi helyszínen is. A gyakorlatok keretein belül az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral és a HM EI Zrt.-vel együttműködésben telepítenek például kommunikációs rendszereket Szlovéniában és Horvátországban.

1596020117

A két gyakorlat mellett részt veszünk a Horvátországban jelenleg is zajló Immediate Response 2016 gyakorlaton, továbbá a V4-tagállamok számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlata, a Slovak Shield 2016 előkészítésében is.

A gyakorlatok támogatása mellett folyamatos fejlesztőmunka is zajlik, például egy gyors telepítésű mikrohullámú állomás MH-szintű tesztelésével a híradózászlóalj szakállománya és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár együttműködésében. Továbbá az alakulat szakállománya jelenleg is teszteli a HIK/S komplexumot, amely a 21. század elvárásainak megfelelő híradó-informatikai támogatást nyújtó tábori hírközpont. A határ menti szolgálat tekintetében nemcsak a híradó-informatikai kiszolgálást végzi a szakállomány, hanem a járőrtevékenységből is kiveszi részét.