Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úszó repülőtér – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. július 15. 14:28

A világ legdrágább hadihajója, amelynek átalakításába személyesen Donald Trump elnök akart beleszólni – eredménytelenül. Egy óriási úszó város, tekintélyes méretű problémákkal. Üdv a USS GERALD R. FORD (CVN–78) repülőgép-hordozó fedélzetén!

1596036054
A világ legnagyobb haditengerészetének ökleit s egyben az amerikai külpolitika acélba öntött szándékát jelentik a nukleáris meghajtású repülőgép-hordozók. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint ezekből egy időben minimum tizenegynek kell rendszerben állnia. Ez persze nem azt jelenti, hogy ennyi hadra is fogható: a tervezett karbantartások, a javítások miatt öt egységnél több ritkán bevethető. Jelenleg a Nimitz-osztály jelenti a repülőgép-hordozók csúcsát. A hajóosztály azonban öreg: a névadó USS NIMITZ (CVN–68) 1975. május 3-án állt hadrendbe. Éppen ideje volt a generációváltásnak: ezt pedig a leendő szuperhordozó, a USS GERALD R. FORD (CVN–78) hozza majd el. A hajóegységet a gyártást és a felszerelést követő tesztsorozat sikeres lezárása után, 2017. június elsején vette át az amerikai haditengerészet, és várhatóan a nyár végén hadrendbe is állítja.

Nagyot álmodni

A leendő hordozó tervezésnél az egyik legfontosabb szempont a hajó digitalizálása és az elektronikai rendszer teljes újragondolása, előtérbe helyezése volt. Ennek megfelelően készültek el a sci-fi filmeket idéző harcálláspontok, s került a hajóra elektromágneses katapultrendszer, illetve az öreg, de bevált hidraulikus Mk 7 drótköteles fékezőrendszert felváltó, forradalmian új, a General Atomics által kifejlesztett szupermodern AAG fékezőrendszer.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 14-én, pénteken megjelent számában.)