Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utolsó állománygyűlés Fürjesen

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. július 30. 7:11

A 22. Radarszázad helyén létrejön egy, a XXI. század technikájával dolgozó alakulat. Az 1. Gerinc Radar Mérőpont nemcsak hazánk, de a NATO déli és keleti légterének a védelmében is fontos szerepet kap – mondta Fucsku Sándor vezérőrnagy, június 29-én Békéscsabán.

1595976328

A Honvéd Vezérkar főnök 30/2014 számú parancsában elrendelte az MH 54. Veszprém Radarezred Békéscsabán települő 22. radarszázadának a felszámolását. Az alegység utolsó állománygyűlésén részt vett Fucsku Sándor vezérőrnagy is. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka megköszönte az elmúlt hatvanegy évben Békéscsabán szolgált katonák és közalkalmazottak eredményes munkáját.

1595976328

„Elismerésre méltó módon, kiemelkedő szinten hajtották végre a feladatukat, felelősséggel gondozták a technikai eszközöket. Figyelték és védték Magyarország légterét, szolgáltatták az adatokat, amelyek ahhoz kellettek, hogy hazánk polgárai biztonságban érezhessék családjukat" – méltatta a század tagjainak felelősségteljes munkáját Fucsku vezérőrnagy.

1595976329

Kincses József őrnagy, a 22. radarszázad megbízott parancsnoka ugyancsak a technikai korszerűsítés jelentőségét hangsúlyozta. „Egy alegység felszámolása sosem szívderítő élmény. Ugyanakkor tudomásul kell vennünk, hogy a régi, orosz gyártmányú – a maguk korában nagyon korszerű és kiváló paraméterekkel rendelkező – hagyományos radarok ideje lejárt. A megmaradt és már legalább egyszer korszerűsített berendezések fenntartása egyre nagyobb anyagi és humán erőforrás ráfordítást igényel. A NATO a Biztonsági Beruházási Program keretében öt, nagy hatótávolságú felderítő radar beszerzés beszerzéséről döntött. Ezek közül kettőt a Cseh Köztársaságban, hármat pedig hazánkban telepítettek. Az új radarok hosszú távon, legalább húsz évig biztosítják Magyarország légterének a védelmét. Büszke vagyok arra, hogy 23 évet Fürjesen, a 22. radarszázadnál szolgálhattam. Kívánom, hogy a megalakítandó MH 54. Veszprém Radarezred 1. Gerinc Radar Mérőpont minden beosztottja az elődeikhez méltó módon végezze a feladatát! Folytassák a radaros kultúra a fejlesztését, szaktudásukat, ismereteiket felelősséggel adják át a következő nemzedéknek!" – köszönt el kollégáitól Kincses őrnagy.

1595976329

Az alegység utolsó állománygyűlésén, eredményesen végzett szakmai munkája elismeréséül, az MH 54. Veszprém Radarezred 22. radarszázadának a felszámolása alkalmából a Honvéd Vezérkar főnöke emléktárgyat adományozott Gregorics Mihály István szakaszvezetőnek, Szikora Márta és Erdős Attila szakaszvezetők munkáját pedig emléklappal köszönte meg. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka pedig Óré Gábor szakaszvezetőt és Sprok László közalkalmazottat emléktárggyal, Deczki Ferenc és Kajtor Sándor szakaszvezetőket emléklappal tüntette ki.

1595976329

Fotó: a szerző felvételei