Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4 PANDA Afrikában

Szöveg: Szloszjár Balázs alezredes |  2015. április 23. 19:46

Január óta gőzerővel folytatja nemzeti felkészülését a V4 EU harccsoportba kijelölt állomány. Egy lövésszázaddal és egy különleges műveleti osztaggal már közel egy hónapja „harcolunk” Németországban, a SABER JUNCTION gyakorlat keretében, mellyel párhuzamosan április 13-17. között a lengyelországi Sczecinben rendezték meg a PANDA-15 elnevezésű parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot.  Utóbbi fő célkitűzés, a zászlóaljtörzs (Battle Group Core HQ) feladatmegoldó képességének fejlesztése, valamint a többnemzeti vezetés-irányítás egységesítése volt.

1595992516

A forgatókönyv szerint a V4 EU harccsoportot, az aktiválást követően, egy fiktív afrikai országba – Lakutaba – csoportosították át, ahol stabilizációs feladatokat kellett megoldania. A harccsoportnak a teljes műveleti készenlétet elérése előtt már szembesülnie kellett a válság okozta incidensekkel, eseményekkel a műveleti területen.

1595992516

A nagy kihívás ellenére a végrehajtó zászlóaljtörzs, az alájátszó századtörzsek, illetve az elöljáró szervezetet játszó Force HQ állománya jól oldotta meg a feladatot. Természetesen ez nem ment minden probléma nélkül, hiszen ez volt az első alkalom ahol a harccsoport mind a négy résztvevő nemzete „élesben" tudta gyakorolni a hatályos műveleti eljárásait.

1595992516

A gyakorlaton Magyar Honvédséget tizenöten képviselték. A vezető nemzet értékelése szerint a magyar katonák a legfelkészültebbek a nyelvismeret és missziós tapasztalat alapján. A gyakorlat nem hivatalos célkitűzése, az emberi kapcsolatok kialakítása, az „arcok megismerése" is elérte célját.

1595992517

Alig két hónap múlva- a harccsoport nemzeti validációja után- ugyanez a csapat hajtja végre a ZBIG(WILDCAT)-15 gyakorlatot. Azaz a PANDA után a vadmacska is Afrikába látogat júniusban…

1595992517

Fotó: MH 25. Klapka György Lövészdandár

CímkékgyakorlatV4