Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válságos az általános helyzet

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 26. 20:11

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Hírlapban továbbra is arról olvashatunk, hogy folytatódik az albán lázadás. „Vilmos herceg teljesítette a lázadók követeléseit. A felkelők fegyverben várják a további döntést. A durazzói flottánkat megerősítették. Az általános helyzetet válságosnak tartják."

A Népszava említést tesz arról, hogy francia seregek Marokkóban jártak. Olvasható a cikkben, hogy a marokkóiak az éjszaka rajtacsaptak a franciákon Tazza környékén. A francia csapatok „elkeseredett harc után visszaverték az arabokat és nagy veszteségeket szenvedtek. A franciák vesztesége tizenhat halott."

Továbbá az újságban olvashatunk a svéd militarizmusról is. A kormány javaslatot tárt a miniszter elé a honvédelem reformja dolgában. „A javaslat értelmében a védkötelesség tartalma a 20-ik évtől a 49-ig évig tart. (Eddig 21-től 40-ig tartott.) (…) A hadikészenlét létszámát megnövelik és nagyterjedelmü tartalékosztályokat szerveznek. A tengeri haderő nyolc páncélos hajóból és 16 torpedózúzóból fog állani. A honvédelmi kiadások összegét 63 millióban állapitották meg, a tengerészeti kiadásokat külön 30 millióban."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595972717

1914. májusi újságok