Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Várpalota – új elöljáró szervezettel működik tovább

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 19. 16:12

November 17-én, csütörtökön – ünnepélyes keretek között – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól (MH ÖHP) az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) szolgálati alárendeltségébe került az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK).

1596023423

A várpalotai Kossuth Laktanyában – több hónapos előkészítő munkát követően – a csütörtöki állománygyűlésen jelentették be hivatalosan, hogy az MH BHK eddigi feladatait 2016. december 1-től az MH HFKP szolgálati alárendeltségében végzi tovább.

Mindhárom érintett szervezet életében fontos esemény ez, amelyen megjelent Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka, Takács Attila dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka, valamint Vokla János ezredes, az MH BHK központparancsnoka.

Az MH HFKP, mint új katonai szervezet megalakításáról szóló vezérkarfőnöki parancs ismertetése után Huszár vezérőrnagy elismeréseket adott át az MH BHK állományába tartozóknak, kifejezve nagyrabecsülését a katonák elhivatottsága iránt.

Beszédében később köszönetét fejezte ki Vokla János ezredesnek, az alakulat vezetőinek illetve a teljes személyi állománynak az MH ÖHP alárendeltségében végzett áldozatos munkájukért.
„Az MH Bakony Harckiképző Központ a Magyar Honvédség egyik legnagyobb múltú katonai szervezete, története ugyanis – a jogelőd szervezeteket is figyelembe véve – több mint egy évszázados múltra tekint vissza – emelte ki a vezérőrnagy.

1596023423

Számos példát, köztük a közelmúlt gyakorlatait sorakoztatta fel, hogy áttekintést adjon az elmúlt évek elvégzett feladatairól, ezzel mutatva be hűen az alakulat sokrétű tevékenységét.
A Központ a Magyar Honvédség szinte valamennyi szervezetével kapcsolatban áll, támogatást nyújt a NATO-tagországok csapatai, valamint a Belügyminisztérium (rendőrség, büntetés-végrehajtás és a Terror Elhárítási Központ) erőinek is kiképzésük elősegítése érdekében, de nem szabad megfeledkezni a tanintézetek – MH Ludovika Zászlóalj és MH Altiszti Akadémia – kiszolgálásáról sem, például robbantás foglalkozás, tüzér vizsgalövészet vagy helységharc biztosításával.

1596023424

„A Bakony Harckiképző Központ híd a Magyar Honvédség alakulatai között; összekötő kapocs, amely biztosítja a katonaállomány maximális felkészülését és felkészültségét" – e szavakkal méltatta Takács Attila dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka a Harckiképző Központot. Elmondta: kihívásokkal teli időszak elé néz mind a központ, mind az elöljáró szervezet, a feladatokkal pedig csak úgy lehet szembenézni, ha azok megvalósíthatóságáról ugyanúgy és közösen gondolkodik parancsnokság és alárendelt alakulat. Takács tábornok kitért a BHK és a Magyar Honvédség katonai alakulatai közötti, jövőbeni közös együttműködés jelentőségére, valamint felhívta a figyelmet az MH szintű tapasztalat feldolgozás fontosságára is.

Vokla János ezredes válaszbeszédében megköszönte az MH ÖHP eddigi segítő munkáját, egyben sok sikert kívánt a parancsnokság további feladataihoz. A központparancsnok kiemelte: hisz abban, hogy a BHK személyi állományának szakmaisága, elkötelezettsége és tudása az újonnan megalakult katonai szervezet sikereihez is hozzájárul majd.

1596023424