Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vécsey kézigránátot fogott a pecás

Szöveg: Szűcs László |  2013. október 22. 9:26

A 42. héten, azaz október 14–20. között 61 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 2215 bejelentést kaptak.

Október 16-án a főváros I. kerületébe riasztották a tűzszerészeket, mivel a Naphegy utcában, járdaépítés közben egy 50 kilogrammos német bombát találtak. A Zsolnay Gábor százados vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a robbanószerkezetet szovjet gyújtóval szerelték. A beazonosítás idejére a rendőrség 200 méteres sugarú körben zárta le a területet. A bomba gyújtószerkezetét a tűzszerészek kiszerelték és a helyszínen megsemmisítették, a bombatestet pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon Székesfehérvár-Börgöndpusztán is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Fő utcában, csatornázási munkálatok közben került elő egy 45 milliméteres páncéltörő gránát, valamint egy 45 milliméteres repeszlőszer. Mivel a robbanószerkezetek biztonságosan szállíthatók voltak, azokat a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Október 19-én Kaposváron, a Megyei Oktatókórház udvarán, földmunkák közben bukkantak rá egy 8 centiméteres, német gyártmányú aknavetőgránátra, amelyet ugyan kilőttek, ám szállítható állapotban volt. A robbanótestet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr vitte el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Október 20-án Kiskunfélegyházáról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Szegedi úton, csatornázás közben egy 8 centiméteres, francia gyártmányú aknavetőgránát, valamint 8,8 centiméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránát került elő a földből. A robbanószerkezeteket a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr szállította a központi gyűjtőbe. A beazonosítás idejére a környéket 300 méteres sugarú körben zárta le a rendőrség.

Ugyanezen a napon Szolnokról is érkezett egy riasztás: a Holt-Tisza partján egy horgász emelt ki a vízből egy 36 mintájú Vécsey kézigránátot. Szerencsére a robbanószerkezet biztosított állapotban volt, így azt a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész