Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végéhez ért a V4 EU Harccsoport készenléti szolgálata

Szöveg: Halász Zsófia hadnagy |  2016. július 9. 8:35

A V4 katonai együttműködés keretében létrehozott és életre hívott harccsoport ünnepélyes keretek között zárta le készenléti szolgálatát június 30-án. 

1596016524

A V4 EU Harccsoport gondolata korábbra tekint vissza, hiszen készenléti tevékenységének politikai és katonai előkészületei öt évig tartottak, amelynek eredményeként 2016. január 1-től június 30-ig a résztvevő állomány felkészülten várta az esetleges feladatokat.

Lengyel vezetéssel, Krakkóban alakították ki a hatodik Hadműveleti Parancsnokságnak számító székhelyet, ahol a Harccsoport műveleti irányítása is folyik. Az elmúlt félévben a készenléti állapot fenntartása mellett a keretnemzet és a képességmodulok vezetői közös kiképzéseket, felkészítéseket és törzsgyakorlásokat szerveztek mind a Harccsoport, mind a Parancsnokság szakembereinek.

1596016524

A Magyar Honvédség a készenlét fenntartásában 716 fővel vett részt, és olyan fontos képességeket ajánlott fel a Harccsoport tevékenységéhez, mint a szárazföldi haderő légi támogatása, illetve különleges műveleti, műszaki és non-kinetikus kvalitások.

A készenléti időszak leteltével a lengyel keretnemzet hivatalos záró ünnepséget szervezett június 30-án, a krakkói műveleti parancsnokságon, amelynek házigazdája Cezary Podlasinski vezérőrnagy, a V4 EU Harccsoport műveleti parancsnoka volt. A rendezvényen Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország képviselői is részt vettek, mindemellett jelen voltak a lengyel politikai élet szereplői és az Európai Unió tisztségviselői is. Hazánkat öt katona képviselte.

1596016524

A hivatalos ünnepségen Lőrincz Gábor ezredes, magyar nemzeti rangidős beszédében hangsúlyozta a V4 országai közötti katonai együttműködés fontosságát, amelyet a jövőre tekintve is meghatározónak tart. Kiemelte Magyarország elkötelezettségét a Harccsoport iránt, végezetül elismerését fejezte ki Lengyelországnak a szervezési feladatok magas szintű ellátásáért. A jelenlévők közül többen emléktárgyakat vehettek át munkájuk elismeréseként. A rendezvényt követően a Lengyel Cserkészszövetség tagjai kifejezték az ezredes felé együttműködési szándékukat a Magyar Honvédségen keresztül a Magyar Cserkészszövetséggel.

1596016524

Az egybehangzó szakmai vélemények szerint a Műveleti Parancsnokság és a
feladatban résztvevő nemzetközi állomány bizonyította alkalmasságát, így
várható a folytatás is. A következő készenléti szolgálat létrehozását 2019-re tervezik, amelynek tervezési állomása az év szeptemberében, Budapesten valósul meg a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség szervezésében. Ennek során elosztják a képességmodulok vezető szerepköreit.


A szerző felvételei

CímkékV4